Polisens personalansvarsnämnd borde veta bättre

Av Börje R P Carlsson 2024-10-15

Denna textruta gjorde mig djupt upprörd och mina tidigare funderingar om att PAN (polisens Personalansvarsnämnd) är en nämnd som saknar allt vad sans och förnuft kräver, styrktes.

Jag har ingen bakgrund till den aktuella polisens dataslagningar, men som polis har man tillgång till ett stort antal register och för en polis är dessa registerverktyg som man bör använda och hålla sig alert med. Det är tur att inte PAN känner till alla slagningar som görs för att hålla sig vaken och alert på vad som händer och sker. Om PAN kände till detta skulle kåren förmodligen halveras.

Samtidigt som regering och riksdag vill lösa upp nästan alla regler i FuK (Förundersökningskungörelse) och BrB (Brottsbalk), så beter de sig på detta sätt och låter en enskild polis schavottera för att PAN inte begriper bättre.

Polisen kan visitera och muddra i stort sett vem som helst även utan misstanke. De ska i preventivt syfte kunna använda hemliga tvångsmedel utan konkreta misstankar. SD vill till och med låsa in människor utan konkreta misstankar och så avskedar man en polis för slagningar i dataregister. Slagningar som varit helt korrekta om den rånutredande polisen gjort dem.

Nej usch och fy för stelbenta och enögda byråkrater.

Det är förödande om poliserna utöver alla annan oro för misstag, nu inte heller ska våga använda dataregistren fullt ut.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.