Nyhetsplock torsdag 10 oktober 2024

Publicerad 2024-10-10

Hovrätten fastställer livstid för hemtjänstmordet i Strömstad, skjutning i köpcentrum i Sollentuna, mc-gänget Satudarah förbjuds i Norge och flygplan tvingades nödlanda när pilot dog under flygning.

Hovrätten fastställer livstid för hemtjänstmordet i Strömstad. Hovrätten för Västra Sverige fastställer livstidsdomen mot Christopher Johansson för mordet på en 94-årig kvinna i Strömstad förra året, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att det är bevisat att mannen med avsikt kvävde kvinnan till döds med plastfolie.
Straffet påverkas bland annat av att⁠ brottet begicks mot en gammal person i hennes hem där hon hade rätt att känna sig trygg, att mannen befann sig där som anställd av hemtjänsten och att mordet utfördes på ett mycket kränkande sätt som valts för att undvika upptäckt.
Mannen filmade delar av mordet och skickade klipp till flera personer på Snapchat.

Skjutning i köpcentrum i Sollentuna. En man har skjutits i ett köpcentrum i Sollentuna norr om Stockholm, rapporterar polisen. Flera skott ska ha avlossats i anslutning till en foodcourt i gallerian. Personen har förts till sjukhus och en förundersökning om mordförsök har inletts.
– Jag kan bara säga att en person skjutits och är skadad, säger Anders Bryngelsson på Stockholmspolisen till Aftonbladet.
Två personer har setts springa från platsen och flera ambulanser, bland annat ambulanshelikopter, har enligt uppgifterna larmats till platsen.

Mc-gänget Satudarah förbjuds i Norge. Norge förbjuder mc-gänget Satudarah, enligt ett beslut i landets Högsta domstol.
”Ett förbud är nödvändigt för att förebygga grov brottslighet”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.
Enligt justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl är förbudet viktigt för att krossa gängen.
– Det finns inget tvivel om att det nya förbudet mot kriminella gäng är effektivt. Brottslingar kan inte maskera grov brottslighet som en mc-klubb och förvänta sig att komma undan, säger hon.
Domstolen slår fast att medlemmar i Satudarah vid upprepade tillfällen har begått allvarliga brott mot människors liv, hälsa och frihet.
Högsta domstolen konstaterar att själva mc-intresset framstår som underordnat i klubben, då det exempelvis inte är ett villkor att ha en motorcykel.
Mc-gänget är redan förbjudet i Tyskland och i Nederländerna. I Danmark löstes sammanslutningen upp 2023 och bytte i stället namn till Comanches.

Flygplan tvingades nödlanda när pilot dog under flygning. Mitt under Turkish Airlines flygning mellan Seattle och Istanbul dog piloten, uppger flygbolaget enligt CBS News.
Kabinpersonalen gjorde livräddande åtgärder men pilotens liv gick inte att rädda – och planet tvingades nödlanda i New York.
Ingen ombord uppges ha skadats och nödlandningen ska ha skett utan problem.
Piloten ska så sent som i mars ha genomgått en hälsoundersökning utan anmärkning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.