Nyhetsplock tisdag 8 oktober 2024

Publicerad 2024-10-08

Dödsskjutningen i Malmö misstänks vara en felskjutning, många anmälningar mot SR efter sexköpsuttalandet, frikänns efter att ha kört ihjäl barn på övergångsställe, gängens pengar smugglas ut och går till nya narkotikaköp samt Apple-bedragare döms till fängelse i USA.

Dödsskjutningen i Malmö misstänks vara en felskjutning. Skottlossningen mot en lägenhet i Malmö, där en man i 50-årsåldern dog, misstänks vara en felskjutning, enligt polisens uppgifter till TV4 Nyheterna.
Mannen sköts till döds genom ett fönster bostaden i Malmö. En 17-årig pojke har gripits för mordet, han ska ha rymt från ett HVB-hem.
– Personen kommer att förhöras under dagen och han greps i området, säger polisens presstalesperson Patric Fors.
Polisen har även hittat ett misstänkt farligt föremål i närheten av brottsplatsen. Enligt SVT Nyheter Skåne rör det sig om ett automatvapen, två pistoler och tre handgranater.

Många anmälningar mot SR efter sexköpsuttalandet. Sveriges Radio har anmälts till Granskningsnämnden vid minst 13 tillfällen efter söndagens ”Söndag i P4”, rapporterar SVT Kultur.
I radioprogrammet kastade programledaren Farah Abadi ut gästen och journalisten Henrik Brandão Jönsson efter att han föreslagit sexköp i Köpenhamn som svar på en lyssnarfråga.
”Man kan knappast anses vara opartisk media när man kastar ut oliktyckande gäster”, skriver en av anmälarna.
Dagens Nyheter vill inte kommentera hur uttalandet kan påverka Brandão Jönssons arbete som korrespondent.

Frikänns efter att ha kört ihjäl barn på övergångsställe. En 28-årig man som stod åtalad för vållande till annans död efter att en elvaårig pojke kördes ihjäl vid ett övergångsställe i Märsta förra året frikänns, meddelar Attunda tingsrätt.
Enligt domen har åklagaren har inte kunnat bevisa att mannen, som körde i motljus, var oaktsam när kollisionen skedde. Händelsen inträffade när pojken cyklade över vägen, och han dog senare av sina skador. Föraren larmade själv 112 efter olyckan. Enligt Aftonbladet kopplas mannen som frikänns till det kriminella Märstanätverket och har enligt handlingar vansinneskört tidigare.

Gängens pengar smugglas ut och går till nya narkotikaköp. Uppskattningsvis 80 procent av de pengar som gängkriminella tjänar på narkotika läggs på nya inköp av narkotika. Det uppskattar polisen, rapporterar Ekot. Pengarna smugglas ut ur Sverige av kurirer.
– De som har hittats har varit ganska fullpackade väskor, och sen har man väl hoppats att man ska klara filtret, säger Torbjörn Rosén, nationell samordnare mot kriminell ekonomi på Polisen, till radion.
Enligt polisen handlar det om cirka åtta miljarder som årligen återinvesteras i narkotika.

Apple-bedragare döms till fängelse i USA. Två kinesiska medborgare har dömts till fängelse i USA, efter att under två års tid ha lurat Apple på miljonbelopp, rapporterar Techrcunch.
De två personerna lämnade mellan 2017 och 2019 in över 6⁠ 000 fejkade Iphone-enheter från Hongkong för reparation, för att få dem utbytta mot äkta ersättningstelefoner. Därefter skickades ersättningsenheterna tillbaka till Hongkong och såldes.
Apple ska ha förlorat runt motsvarande 25 miljoner kronor på bedrägeriet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.