Nyhetsplock söndag 6 oktober 2024

Publicerad 2024-10-06

Taxiförare hög på lustgas krockade i Stockholm, Flashbacks grundare åtalas för inlägg, Rikspolischefen vill se ansiktsigenkänning i realtid, hundratals kvinnor anklagar avlidne miljardären Al-Fayed för sexuella övergrepp och Italien vill förbjuda klimataktioner.

Taxiförare hög på lustgas krockade i Stockholm. En taxichaufför misstänks ha inhalerat lustgas och därefter frontalkrockat med en annan taxichaufför i centrala Stockholm under natten mot lördag, rapporterar flera medier.
– En person har varit fastklämd men kunde tas loss, säger Alexander Westerberg, ledningsoperatör på räddningstjänsten.
Ingen person uppges ha skadats allvarligt. Händelseförloppet ska ha fångats på film. Föraren är gripen och misstänkt för drograttfylleri.

Flashbacks grundare åtalas för inlägg. Forumet Flashbacks grundare och vd Jan Axelsson har åtalats för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, något som SvD Aftonbladet tidigare rapporterat om.
Åtalet ”är förvånande”, säger Axelssons advokat Nils Hillert.
– Det finns inte en generell skyldighet i lagen att kontrollera allt som skrivs, det hade varit orimligt, säger Axelssons advokat Nils Hillert.
Åtalet omfattar tolv tillfällen där Axelsson misstänks ha brutit mot lagen. Enligt stämningsansökan har han varit grovt oaktsam, och misslyckats med att ta bort meddelanden som varit brottsliga, exempelvis hets mot folkgrupp.
Rättegången är planerad till mars 2025 i Stockholms tingsrätt.

Rikspolischefen vill se ansiktsigenkänning i realtid. Rikspolischef Petra Lundh vill se att polisen ska kunna använda ansiktsigenkänning i realtid, i kampen mot den grova brottsligheten, säger hon i Ekots lördagsintervju.
– Det är inte ovanligt att vi har en bild på den troliga utföraren, men att vi sedan inte hittar honom eller henne, förklarar hon.
Ett förslag om ansiktsigenkänning i realtid finns färdigt från regeringens utredare, men ska kompletteras. På frågan om en sådan lag skulle kunna kränka den personliga integriteten, säger hon:
– Det är inget som hindrar att när det blir lugnare i samhället att vi också då kan skruva tillbaka lagstiftning och annat. Det går faktiskt att göra.

Hundratals kvinnor anklagar avlidne miljardären Al-Fayed för sexuella övergrepp. Utredningen kring miljardären och tidigare Harrodsägaren Mohammed Al-Fayed växer. Enligt advokaterna som driver ärendet anklagar nu närmare 300 kvinnor Al-Fayed för sexuella övergrepp, rapporterar Ekot.
BBC släppte nyligen en dokumentär där ett tjugotal kvinnor anklagade al-Fayed för sexuella övergrepp och våldtäkt. Därefter har fler kvinnor trätt fram.
Advokaten Dean Armstrong säger att kvinnorna ska få upprättelse.
Mohammed Al-Fayed avled förra året. Han har tidigare anklagats för liknande saker och bestämt nekat.

Italien vill förbjuda klimataktioner. En ny säkerhetslag, för att stoppa miljöaktivisters blockader av vägar är på väg att bli verklighet i Italien, skriver Aftonbladet. Lagen har aktualiserats av premiärminister Giorgia Melonis högerregering och behöver ännu godkännas av senaten. Kritiker har döpt lagförslaget till ”anti-Gandhi-lagen”, efter Indiens icke-våldsledare Mahatma Gandhi.
Syftet är bland annat att stoppa protester mot två stora infrastrukturprojekt, en höghastighetsjärnväg från Turin till franska Lyon samt en bro över Messinasundet till Sicilien.
Brott mot lagen om demonstration utanför anvisat område kommer att kunna leda upp till två års fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.