Nyhetsplock torsdag 3 oktober 2024

Publicerad 2024-10-03

Fängelse och utvisning för cykelstölder, Vab-fusk utreds under hösten, bekräftade skott mot Israels ambassad och Maradonas kropp ska flyttas.

Fängelse och utvisning för cykelstölder. Två litauiska män döms av Östersunds tingsrätt till fängelse och utvisning för ett stort antal cykelstölder, rapporterar SVT.
Männen ertappades på bar gärning under sommaren när de stal en cykel i Funäsdalen. Den ena mannen greps på plats, den andre dagen efter.
När polisen började utreda kunde de nysta upp en internationell stöldliga som var speciellt inriktad på att stjäla dyra cyklar. Cykeltjuvarna hade varit på flera ställen i Sverige och hade listor med adresser.
Tingsrätten dömer de båda männen till fängelse i ett år och nio månader för grovt häleri, åtta fall av grov stöld, försök till grov stöld och förberedelse till grov stöld. De döms också till tio års utvisning.

Vab-fusk utreds under hösten. Vård av barn, Vab, är en av de förmåner som ofta missbrukas och därför ska Försäkringskassan kontrollera fusket hårdare i höst, säger Peter Fausö som är chef för Försäkringskassans kontrollavdelning i Malmö, till P4 Malmöhus.
Han uppskattar att det kan vara uppåt 800 miljoner i skattepengar som betalas ut felaktigt varje år.
– Det vanligaste sättet är att man begär vård av barn, utan att vårda barn, säger han.
I⁠ stället för att vårda barn arbetar föräldrarna eller ”hittar på andra saker”, menar Fausö.
Allt misstänkt fusk polisanmäls.

Bekräftade skott mot Israels ambassad. Det var en skottlossning som inträffade vid Israels ambassad i Stockholm under tisdagen, bekräftar polisen. De vill inte gå in på vilka fynd som gjorts. Ärendet utreds som grovt vapenbrott, framkallande av grov fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.
Polisen meddelar att de tagit till flera säkerhetsåtgärder mot olika trossamfund och utländska beskickningar ”med anledning av omvärldsfaktorer”.
Under natten mot onsdagen skedde även två explosioner i centrala Köpenhamn, ”i omedelbar närhet” av Israels ambassad, enligt dansk polis. Inga personskador har rapporterats. Enligt uppgifter till Expressen ska en person ha gripits, med kopplingar till svensk gängkriminalitet. Någon koppling har polisen inte bekräftat.
Ytterligare två personer, även dessa svenskar, greps under gårdagen.
Sveriges regering står i kontakt med den danska regeringen efter händelserna.

Maradonas kropp ska flyttas. Den argentinske fotbollslegendaren Diego Maradona avled i november 2020, 60 år gammal och begravdes på en privat kyrkogård. Nu har domstol godkänt en flytt av kroppen, rapporterar flera medier.
Det är Maradonas döttrar som begärt förändringen, som nu har godkänts av en argentinsk domstol. Kroppen kommer i⁠ stället att placeras i ett mausoleum som byggs i huvudstaden Buenos Aires. Mausoleet kommer att heta ”M10 Memorial.”
Strax innan Maradona avled hade han lagts in på sjukhus, där han opererades för en hjärnblödning.
En rättegång är på gång mot Maradonas medicinska team. Åtta personer har åtalats för att ha bidragit till fotbollsikonens död. Bland annat har det konstaterats att sjukvårdspersonalen inte försökte rädda Maradonas liv.
Maradona räknas som en av tidernas bästa fotbollsspelare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.