Nyhetsplock onsdag 2 oktober 2024

Publicerad 2024-10-02

15-åring frias för mord av hovrätten, man attackerad med kniv på buss, man och kvinna döda i Sollentuna och beslut mot att lägga ner förundersökning mot Richard Jomshof överklagas.

15-åring frias för mord av hovrätten. Två personer, en 15-åring och en 16-åring, dömdes av tingsrätten för mordet på 16-årige Jakob Hall. Nu friar hovrätten den yngste och dömer honom istället för grov misshandel. ”Straffmätningsvärdet motsvarar fängelse i sju månader men med hänsyn tagen till den långa häktningstiden bedöms ungdomsvård med socialnämndens föreslagna ungdomskontrakt utgöra en tillräckligt ingripande påföljd”, skriver Göta hovrätt i ett uttalande.
Den äldre dömde gärningsmannens dom för mord fastställs.

Man attackerad med kniv på buss. En man i 30-årsåldern attackerades av en jämnårig man under natten till tisdagen. Brottsoffret skadades lindrigt. Enligt uppgift ska den misstänkte gärningsmannen och den andre mannen inte vara bekanta med varandra sedan tidigare. En misstänkt kunde gripas. En förundersökning om grovt brott mot knivlagen och grov misshandel har inletts.

Man och kvinna döda i Sollentuna. Under tisdagen larmades polisen om en misstänkt gisslansituation i Sollentuna. En omfattande insats med polis, ambulans och insatsstyrka inleddes och ett stort område spärrades av. Skott hade avlossats. När en inbrytning skedde hittades två person, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern. Bägge bekräftades senare som avlidna. De två ska ha haft en relation med varandra. Anhöriga har underrättats. Polisen var vid pressläggningen av denna artikel fortfarande väldigt förtegna om omständigheterna kring de två dödsfallen. De har dock bekräftat att de inte söker någon misstänkt gärningsperson.

Beslut mot att lägga ner förundersökning mot Richard Jomshof överprövas. Riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD), polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att han delat två islamkritiska teckningar på X. Under förra veckan la chefsåklagare Joakim Zander ner förundersökningen. Detta beslut kommer nu överprövas efter att anmälaren, föreningen Nätgranskaren, gått vidare med ärendet. En särskild avdelning inom Åklagarmyndigheten kommer att gå igenom allt och bedöma om förundersökningen ska återupptas eller ej.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.