Nyhetsplock tisdag 1 oktober 2024

Publicerad 2024-10-01

Kumlaanstalten drabbat av skabbutbrott, Transportstyrelsen vill stoppa körkortsturismen, Norrköpings nya tingsrätt blir Sveriges modernaste domstolsbyggnad, Baby Reindeer-stalker ges klartecken att stämma Netflix och sydkoreansk polischef döms till fängelse efter Halloweentragedi.

Kumlaanstalten drabbat av skabbutbrott. Kumlaanstalten har drabbats av ett större utbrott av skabb, rapporterar P4 Örebro.
Markus Winberg, ställföreträdande anstaltschef, säger att de intagna får behandling.
– Vi ser över smittspridningen och ser till att de får rätt medicinsk hantering. De får en kräm och sen byter vi ut sängkläder efter första natten och sedan igen efter tre dagar, säger han.
Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. Det vanligaste symtomet är att det kliar mycket.

Transportstyrelsen vill stoppa körkortsturismen. Transportstyrelsen tvingas varje utfärda svenska körkort till personer som inte genomfört förarprov i ett EES-land, och detta vill nu myndigheten få stopp på, rapporterar flera medier.
Myndigheten menar på att tusentals folkbokförda svenskar årligen reser till andra EES-länder för att få ett körkort från ett tredjeland utbytt till ett europeiskt, då många europeiska länder har mer frikostiga utbytesregler än Sverige. När personen sedan är tillbaka i Sverige begärs ett byte till ett svenskt körkort, vilket Transportstyrelsen inte får neka om personen är permanent bosatt här.
I en analys uppskattar Transportstyrelsen att omkring 3 000 personer i Sverige under 2023 kan ha fått sitt körkort utan att ha gjort ett giltigt förarprov. I en framställan till regeringen vill myndigheten nu se flera förändringar för att minska körkortsturismen.

Norrköpings nya tingsrätt blir Sveriges modernaste domstolsbyggnad. Norrköpings tingsrätt har flyttat till Packhusrondellen och vad som i dagsläget är landets modernaste domstolsbyggnad, rapporterar SVT.
– Det känns fantastiskt! Vi är alla väldigt taggade för att börja arbeta i de här nya fina lokalerna, med den nya tekniken och större och bättre utrymmen för allt vi ska göra, säger Evelina Englund, lagman och myndighetschef.
Höjd säkerhet och modern teknik har varit prioriterat i det 5000 kvadratmeter och fyra våningar höga nybygget.
– En höjd säkerhet är viktig och även den nya tekniken. Nu går vi från den äldsta tekniken. Vi har haft svårt att hitta reservdelar när den har gått sönder, säger Evelina Englund.

Baby Reindeer-stalker ges klartecken att stämma Netflix. Kvinnan som pekas ut som stalker i Netflix-serien Baby Reindeer, Fiona Harvey, har nu fått klartecken att gå vidare i processen att stämma Netflix i domstol, rapporterar Variety.
Det var i slutet av förra veckan som en domare i Kalifornien beslutade att seriens sanningsanspråk ger henne grund för stämningen, då serien inleds med vinjetten ”Detta är en sann historia”, samtidigt som flera av kvinnans krav avvisades. Harvey har stämt Netflix på 170 miljoner dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor.
”Baby reindeer” är en delvis självbiografisk miniserie, skriven av huvudrollsinnehavaren Richard Gadd, om hur en kvinna, Martha, stalkar honom. I serien beskrivs hur Martha till slut döms till fängelse. Något som aldrig inträffade i verkligheten.
Fiona Harvey namnges inte i själva serien, men hennes identitet blev snabbt känd på nätet sedan den blev en internationell succé i somras. Nyligen tilldelades ”Baby reindeer” sex priser på Emmygalan i Los Angeles.

Sydkoreansk polischef döms till fängelse efter Halloweentragedi. En distriktspolischef som ansvarade för Seouls nöjeskvarter Itaewon döms till ett treårigt fängelsestraff för att inte ha lyckats förhindra katastrofen i oktober 2022, då cirka 150 personer omkom under ett Halloweenfirande.
Domstolen i Seoul skriver i sitt beslut att ”det var förutsebart att en stor folkmassa skulle samlas i den sluttande gränden i Itaewon och att det skulle leda till allvarlig fara för liv och fysisk säkerhet under Halloweenhelgen 2022”.
Cirka 100 000 personer hade samlats i Itaewon för att fira Halloween, den första stora tillställningen efter pandemin i landet. Folk började rusa i olika riktningar och folkmassan trängdes in i smala gränder utan möjlighet att komma undan trycket.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.