Nyhetsplock måndag 30 september 2024

Publicerad 2024-09-30

Många oseriösa hyresvärdar i var tredje kommun, Norge överväger gränsstängsel mot Ryssland, trana riskerar att skjutas efter opassande kärleksaffär och barn med automatvapen gripen.

Många oseriösa hyresvärdar i var tredje kommun. 85 kommuner i Sverige, alltså var tredje kommun, har problem med över 100 oseriösa hyresvärdar, enligt en granskning som Hem & Hyra gjort tillsammans med SVT Nyheter.
– Det finns rätt stora möjlighet att missköta sina fastigheter idag. Det är så klart ett underbetyg för hela bostadsmarknaden och välfärdssamhället, säger Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet, till Hem & Hyra.
Bland problemen som pekas ut i hyresrätterna finns vägglöss, mögel- och fuktskador som inte åtgärdas av hyresvärdarna.

Norge överväger gränsstängsel mot Ryssland. Norska regeringen har inspirerats av det 20 mil långa stängsel som Finland sätter upp längs delar av sin 134 mil långa gräns mot Ryssland, rapporterar NRK.
– Det är en åtgärd som kan bli aktuell, på hela eller delar av gränsen. Det är väldigt intressant, inte bara för att det kan fungera avskräckande, utan också för att det innehåller sensorer och teknik som gör att man kan upptäcka om människor rör sig nära gränsen, säger justitieminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Gränsen mellan Norge och Ryssland är närmare 20 mil.
Finland har motiverat stärkt gränsövervakning och stängda övergångar som ett nödvändigt försvar mot rysk hybridkrigföring, efter att mängder av migranter dykt upp mitt i vintern – människor som bedöms ha blivit aktivt slussade dit från ryskt håll.

Trana riskerar att skjutas efter opassande kärleksaffär. En förrymd japansk trana och dess europeiska motsvarighet har haft en kärleksaffär och fått ungar. Detta har väckt bestörtning i Danmark med krav om att såväl tranan som avkomman ska skjutas. Det är Danmarks ornitologiska förening som vill se åtgärden.
Föreningen menar att det riskerar att bli en ”faunaförorening” av det vilda tillståndet i Danmark om tranorna får leva vidare. Den japanska varianten är ursprungligen hemmahörande på Skærup Zoo men lyckades fly för ett par år sedan. Ett flertal försök att fånga in den har misslyckats.

Barn med automatvapen gripen. En minderårig person greps under natten till söndagen av polis i centrala Stockholm, på sig hade han ett automatvapen. Pojken befann sig i anslutning till en nattklubb. Polisen är förtegen om vilka eventuella planer som den gripne ska ha haft eller vem som var måltavla. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten ska den gripne ha anhållits på sannolika skäl, den högre misstankegraden, som misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.