Profit före humanism och etik

Av Anders Cardell 2024-10-18

Det har ofta funnits motstridiga intressen när det kommer till Sveriges vapenexport, skiljelinjen har ofta stått mellan etik och möjligheter till profit.

Den senaste tidens erfarenheter visar att Sveriges borgerliga regering saknar tidigare regeringars ambitioner om att stå upp för människors grundläggande rättigheter.

Regeringens ryggradslösa förhållningssätt till Israels blodtörstiga ledare, är ett exempel på hur den borgerliga regeringen är på väg att förvandla Sverige från en humanistisk stormakt, till en feg nation som sätter profit före humanism och etik.

Borgerliga politiker och makthavares relation till Israels regim är tyvärr bara ett av flera exempel.

Nyligen publicerad information visar att Saab har genomfört en femte leverans av sitt spanings- och ledningsflygplan Global Eye, till Förenade Arabemiraten.

Många medborgare har begränsad kunskap om Förenade Arabemiratens militära aktiviteter och kan därför ha svårt att sätta sig in i vad Saab:s leverans egentligen innebär.

En FN-rapport som publicerades 2018 visade att en militärkoalition som letts av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (UAE) i Jemen, dödat tusentals civila genom upprepade luftangrepp.

FN uppskattar att koalitionen genomförde 18 000 flygangrepp på lite mer än tre år vilket bland annat resulterade i minst 16 700 dödsoffer, inklusive 6 475 civila dödsfall, men den verkliga siffran antas vara betydligt högre enligt FN.

FN:s experter har även granskat ett sextiotal attacker som genomförts mot olika bostadsområden där man kan påvisa att mer än 500 civila dödats, inklusive 233 barn.

En enskild attack mot en begravningslokal i Sana i oktober 2016, dödade fler än 137 civila enligt samma rapport.

En granskning som genomfördes av tidningen Buzzfeed 2018 visade att Förenade Arabemiraten anlitat före detta militärer från den amerikanska armén för att utföra lönnmord på jemeniter som betraktats som politiska motståndare.

En efterföljande dokumentär i BBC bekräftar uppgifterna om att UAE finansierat politiska lönnmord där man använt sig av amerikanska legosoldater. I samma dokumentär konstateras att emiratet även rekryterat tidigare Al-Qaida-medlemmar för att utföra våldshandlingar.

År 2017 hjälpte Förenade Arabemiraten till att bygga en paramilitär styrka som agerade som en del av det Emirat-finansierade Southern Transitional Council (STC).

Den paramilitära styrkan var ansvarig för ett nätverk av väpnade grupper i södra Jemen. Styrkan opererade oberoende av den jemenitiska regeringen och var instruerade att endast ta order från Förenade Arabemiraten.

En speciell enhet i styrkan, kallad ”enheten mot terrorism”, var utbildad för att utföra lönnmord på politiska motståndare, berättar en whistleblower för BBC. Whistleblowern lämnade namnen på elva före detta al-Qaida-medlemmar som uppgavs arbeta för STC.

Dokumentären visar läckta domstolsdokument som kan avslöja att en al-Qaida-medlem berättat att officerare från Förenade Arabemiraten erbjudit honom att bli frigiven från fängelse i utbyte mot att han begår mord för deras räkning.

Under BBC:s undersökning stötte de också på information om en person vid namn Nasser al-Shiba.

Nasser al-Shiba är en före detta högt uppsatt al-Qaida-agent som tidigare varit fängslad för terrorism. En jemenitisk minister som BBC pratat med berättade att al-Shiba var misstänkt för attacken på det amerikanska krigsfartyget USS Cole, som dödade 17 amerikanska sjömän i oktober 2000.  Flera källor har berättat för BBC att al-Shiba blivit rekryterad som befälhavare för en av STC militära enheter.

Advokaten Huda al-Sarari har arbetat under en lång tid med att undersöka kränkningar av mänskliga rättigheter som begåtts av UAE-stödda styrkor i Jemen. Som ett resultat av hennes arbete blev hon ofta mordhotad, men det var hennes 18-årige son Mohsen som fick betala det yttersta priset.

Mohsen sköts i bröstet i mars 2019 när han var på väg till en bensinstation och dog en månad senare. När Huda återvände till jobbet efter hans död fick hon fick meddelanden som varnade henne för att fortsätta sin utredning. Meddelandena förklarade att hon skulle avsluta sina utredningar om hon inte ville att det skulle ske en olycka. Personerna som kommunicerade med Huda frågade om det ”inte räckte med en son” och fortsatte att fråga, om Huda ”ville att de ska döda den andre också?”.

Förenade Arabemiraten har inte bara varit en drivande aktör för den väpnade konflikten som pågår i Jemen. FN-experter som övervakar vapenembargot i Darfur i Sudan, rapporterade i början på 2024 att dom funnit ”trovärdiga” bevis för att Förenade Arabemiraten skickat vapen till de paramilitära s.k. snabbstödsstyrkorna, från norra Tchad.

Snabbstödsstyrkorna är en paramilitär gerilla som har en central roll i det enormt våldsamma inbördeskrig som ödelagt delar av Sudan och tvingat miljontals människor på flykt.

Human Rights Watch har deklarerat att snabbstödsstyrkorna och deras allierade miliser gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. De upprepade övergreppen har gjort att det svenska Raoul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter, har deklarerat att ännu ett folkmord är på väg att begås i Sudan. Det är alltså detta land som Sverige precis sålt högteknologisk militär utrustning till.

Det är många människor som upprörs av att Sverige tvingas ta ansvar för en outsinlig ström av flyktingar från olika delar av världen.

Som någon klok person har sagt: ”Om man inte vill ta emot fler människor på flykt kanske man ska ta sitt ansvar för att inte skapa fler flyktingar”.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.

Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.

Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.