Nyhetsplock lördag 28 september 2024

Publicerad 2024-09-28

Dubbelbeläggning blir standard hos Kriminalvården, lustgasmissbruk ökar, trots tung kritik – regeringen går vidare med anonyma vittnen, miljardbeslag av kokain i Tyskland och amerikan avrättad med omstridd kvävgas.

Dubbelbeläggning blir standard hos Kriminalvården. Innan årsskiftet ska 500 nya platser skapas på landets anstalter och dubbelbeläggning i cellerna blir standard, rapporterar P4 Västernorrland.
Dubbelbeläggningen är en förutsättning för att Kriminalvården ska kunna klara av sitt uppdrag, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården till radion.
Fackförbundet oroas över hur situationen kommer att påverka dels arbetsmiljön men även de intagna som inte kommer få någon egentid.
– Det påverkar klienterna negativt och det påverkar oss i sin tur som kriminalvårdare och hur vi ska hantera mer allvarliga incidenter och klienter som mår mer och mer psykiskt dåligt. Det är en konsekvens av dubbelbeläggningen, säger Martin Holmgren.

Lustgasmissbruk ökar. Totalt 841 samtal om lustgas har ringts till Giftinformationscentralen i år. Larmen har mer än fördubblats de senaste åren, rapporterar DN.
– Man kan få symtom som en dement person, säger Jenny Bång Arhammar, överläkare och verksamhetschef på Giftinformationscentralen, till tidningen.
Från att ha fått samtal om unga som använt lustgas på fest får Giftinformationscentralen numer oftare samtal om beroende. Brukandet av lustgas kan leda till svåra symtom som försämrad rörelseförmåga, och i värsta fall förlamning.

Trots tung kritik – regeringen går vidare med anonyma vittnen. Regeringen och SD kommer att gå vidare med lagförslaget om anonyma vittnen, trots allvarlig kritik från bland annat Lagrådet.
– Regeringen har fattat beslut om en proposition, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.
Lagrådet sade nej redan redan i våras och ansåg att mervärdet med anonyma vittnen framstod som ”mycket begränsat”. Även Domstolsverket och JO har starkt kritiserat förslaget och varnade för ett skadat förtroende för rättsväsendet.
Lagen innebär att vittnen ska kunna höras anonymt, både under förundersökning och i domstol och föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Miljardbeslag av kokain i Tyskland. Polisen i Hamburg beslagtog tidigare i veckan över två ton kokain, rapporterar tyska medier. Kokainet som beslagtagits har ett gatuvärde på cirka 100 miljoner euro (motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor).
Narkotikan hade gömts i bananlådor i en container. Tillslaget genomfördes i ett industriområde när flera misstänkta försökte smuggla kokainet. Hittills har 12 personer gripits misstänkta för brott.

Amerikan avrättad med omstridd kvävgas. 59-åriga Alan Miller avrättades i Alabama under torsdagen och är den andra personen i USA att avrättas med kvävgas, rapporterar flera medier.
Kvävgas är en ny och omstridd metod, där den dödsdömde får en ansiktsmask med kväve vilket leder till syrebrist. FN liknar metoden vid tortyr och veterinärer anser att den är för oetisk för att använda på djur.
Enligt nyhetsbyrån AP skakade och darrade Miller på båren i ungefär två minuter, och följdes av sex minuter med flämtande andhämtning.
Alan Miller dömdes till döden för att ha skjutit ihjäl tre kollegor på deras arbetsplats 1999.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.