Nyhetsplock fredag 27 september 2024

Publicerad 2024-09-27

Skolanställd döms till fängelse för att ha smygfilmat hundratals flickor, miljoner utbetalat till HVB-bolag med gängkopplingar, chat control röstades igenom i justitieutskottet, massavrättning i Irak och dömdes till döden 1968 – frias.

Skolanställd döms till fängelse för att ha smygfilmat hundratals flickor. En skolanställd vid Engelska skolan i Karlstad döms till två års fängelse för barnpornografibrott, rapporterar SVT Värmland. Samtliga 166 flickor som drabbats, har eller har varit elever på den skola mannen arbetade på.
Den nu dömde mannen, som är i 40-årsåldern, smygfilmade flickorna med sin arbetsmobil och ska också ha spridit materialet på internet. Mannen har erkänt delar av brottet.
Den dömde ska även att betala skadestånd till 88 av de målsägande på sammanlagt 1 350 000 kronor. 78 målsägande får i domen avslag på sin ansökan om skadestånd. Brotten begicks mellan 2015 och 2023.

Chat control röstades igenom i justitieutskottet. Den kritiserade massövervakningslagen chat control fick ja i justitieutskottets sammanträde igår, rapporterar GP och DN.
Lagen innebär att chattföretags tjänster, exempelvis Messenger och Whatsapp, behöver implementera bakdörrar vilket i sin tur möjliggör att meddelanden kan läsas av.
Både M och L röstade ja till förslaget i justitieutskottet, trots att de markerat mot lagen i EU-parlamentet.

Miljoner utbetalat till HVB-bolag med gängkopplingar. Förra året betalade svenska kommuner över 200 miljoner till HVB-bolag med kopplingar till grov organiserad brottslighet, rapporterar SVT Nyheter.
Trots socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvalls (M) löfte om att hemmen i fråga fort skulle stängas visar kanalens granskning att bolagen behållt både tillstånd och barn.
SVT har också hittat kopplingar till Bandidos och bolagsanställda som betalat gängtoppars hyror. Likaså har fynd gjorts av skyddsvästar, ammunition och narkotika på hemmen.
Under gårdagen kallade regeringen till sig en rad myndigheter för att slå fast vilka åtgärder som ”omedelbart” kan vidtas för att stoppa kriminella gäng från att driva HVB-hem.

Massavrättning i Irak. Under onsdagen avrättades minst 21 fångar i Irak, de flesta dömda för ”terrorism” och för att vara aktiva inom IS, uppger säkerhetskällor för nyhetsbyrån AFP. Samtliga fångar ska ha varit irakiska medborgare, 20 män och en kvinna.
I december förra året avrättades 13 fångar, vilket FN-experter sade var den mest omfattande massavrättningen i Irak sedan 2020, då 20 fångar avrättades på samma dag. Irakiska domstolar har utdömt hundratals dödsdomar och livstidsstraff de senaste där de åtalade anklagats för ”terrorism”.

Dömdes till döden 1968 – frias. 88-årige Iwao Hakamada från Japan dömdes till döden 1968 och anses vara den person i världen som suttit längst tid i dödscell. Nu har den före detta boxaren friats, rapporterar AFP.
Hakamada dömdes för att ha dödat sin chef, dennes partner och deras två tonårsbarn, därefter satt eld på deras bostad.
Redan 2014 släpptes han ur fängelset, då en domstol beslutade att rättegången skulle tas om efter att nya bevis framkommit.
Han har hela tiden hävdat sin oskuld och bland annat påstått att utredarna tvingat fram ett erkännande. Fallet är ett av de mest uppmärksammade i Japan, och morden som skedde 1966, blev kända som Hakamada incident.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.