Nyhetsplock onsdag 25 september 2024

Publicerad 2024-09-25

Hovrätten skärper straffet för barnvåldtäkter, vistelseförbud efter partnervåld, hovrätt hoppas på vägledning från Högsta domstolen och barn räddade ur brinnande bostad.

Hovrätten skärper straffet för barnvåldtäkter. En 75-årig man som i tingsrätten dömdes för bland annat 75 grova våldtäkter mot barn får skärpt straff, detta rapporterar Dagens Juridik. Hovrätten skärper straffet till tolv års fängelse i stället för tingsrättens utdömda elva år.
Flickan ska dessutom få 1,2 miljoner kronor i skadestånd.
Hovrätten konstaterar att mannen utsatt flickan för övergrepp under sex års tid. Flickan själv säger i förhör att mannen utsatt henne för sexuella handlingar så länge hon kan minnas.

Vistelseförbud efter partnervåld. En man som dömts för våld mot sin partner har fått ett beslut om att han förbjuds att vistas inom ett geografiskt område beläget i Malmö. Detta beslut har Polisen och Kriminalvården varit involverade i och det har fattats inom ramen för en så kallad vistelseföreskrift.
– Att en kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde på grund av en före detta partner är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Jonas Lander, polisens projektledare för Trygg relation – fri från våld, på polisens hemsida.

Hovrätt hoppas på vägledning från Högsta domstolen. Svea hovrätt dömde en numera 18-årig pojke för mord till livstids utvisning till Gambia, efter avtjänat fängelsestraff. Något som är väldigt ovanligt då han är född och uppvuxen i Sverige. Hovrätten efterfrågar nu vägledning från Högsta domstolen, rapporterar DN.
Hovrättsrådet Therese Linderoth säger att hon aldrig sett ett fall med så speciella förutsättningar. Hovrätten har inte kunnat luta sig mot domar i Högsta domstolen, utan har sett över utfall i Europadomstolen.
Det aktuella fallet kommer överklagas och Linderoth hoppas att HD tar sig an det.
– Jag tror att det är ganska många domare som önskar mer vägledning.
Mordet begicks i Södertälje och kopplas till gängmiljön. Mannen, som vid tiden för mordet var 17 år, döms även till fängelse i sex år och tio månader. Han är inte svensk medborgare.

Barn räddade ur brinnande bostad. Två barn har räddats ur en brinnande lägenhet i Jordbro, söder om Stockholm. Räddningstjänsten larmades om branden vid 17-tiden under gårdagen. Polis beordrades till platsen för att kunna biträda räddningstjänsten.
Stegbil användes för att ta ner barnen ur lägenheten, och dessa undersöktes sedan av ambulanspersonal. Skadeläget är oklart, likaså brandorsaken.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.