Nyhetsplock tisdag 24 september 2024

Publicerad 2024-09-24

Man riskerar vräkning - har för många böcker, ökning av domar med sexuellt våld, överfullt inom rättspsykiatrin, man och häst döda efter krock och Kalla fakta frias av Granskningsnämnden.

Man riskerar vräkning – har för många böcker. En man i 70-årsåldern riskerar att vräkas av en större privat hyresvärd i Lund eftersom han har för många böcker, skriver Hem & hyra. Enligt hyresvärden utgör böckerna en brandrisk och oro för att byggnaden inte ska klara av vikten.
Bostaden är en trerummare och ska vara belamrad med böcker och tidningar så att det är svårt att ta sig fram i lägenheten, med golvytan knappt synlig, enligt hyresvärden.
Tvisten mellan mannen och värden har pågått en längre tid och nu är det upp till Hyresnämnden att avgöra om mannen får bo kvar.
Hyresgästen har bott på adressen i över 40 år.

Ökning av domar med sexuellt våld. Antalet domar om brott där kvinnor utsatts för strypvåld och strypsex ökade kraftigt förra året, visar en granskning som SR:s Kaliber gjort.
Programmet har gått igenom drygt 300 domar fem år bakåt i tiden, som handlar om sexuellt våld i nära eller tillfälliga förhållanden.
Förra året förekom strypvåld och strypsex i runt 86 domar. De föregående tre åren låg siffran på runt 50 domar per år. I år väntas antalet domar bli ännu fler.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) är inte förvånad. Hon gör en koppling till pornografin och säger att unga påverkas.
– Jag tror att det sker en normalisering av sex med våldsinslag, sex med förnedrande inslag som förekommer i porren och våra ungdomar matas helt enkelt med det här.

Överfullt inom rättspsykiatrin. Sveriges rättspsykiatriska kliniker är ”sprängda till gränsen” och alla som döms till vård i dag får inte plats, säger Pähr Forsberg, verksamhetschef vid regionkliniken i Vadstena, till TT.
Beläggningen på rättspsyk nationellt är i genomsnitt 108 procent. I den ”bästa” regionen ligger siffran på 98 procent – i regionen med högst beläggning är siffran 144 procent.
De överfulla klinikerna innebär att många dömda sitter kvar i häkte eller är på fri fot i väntan på plats. Pähr Forsberg säger att han är bedrövad över att svårt sjuka människor inte får den vård som de har rätt till.
– Sedan skulle det naturligtvis vara fruktansvärt om de begick förnyade brott eftersom vi inte klarat av samhällsskyddsuppdraget. Det är en skrämmande tanke.

Man och häst döda efter krock. Under natten mot måndagen påträffades en trafikant som kört av vägen och voltat i Piteå. Räddningstjänst, ambulans och polis åkte till platsen och vägen stängdes tillfälligt av i båda riktningar. Bilisten, en man i 50-års åldern hade krockat med en häst. Både mannen och hästen avled i olyckan.
Polisen ska utreda hur olyckan gått till. Platsen har dokumenterats och bilen är tagen i beslag för teknisk undersökning.

Kalla fakta frias av Granskningsnämnden. Kalla Faktas program ”Undercover i trollfabriken” frias av Granskningsnämnden, rapporterar TV4 Nyheterna.
Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, anmälde TV4 till Granskningsnämnden på grund av intervjuer med myndighetens företrädare, som MPF ansåg hade tagits ur sitt sammanhang när de visades.
TV4 har hävdat att det framgått tydligt att klippen används för att skildra debatten och Granskningsnämnden delar den bilden. Nämnden anser också att beskrivningarna av trollkonton med koppling till SD var sakliga.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.