Nyhetsplock lördag 21 september 2024

Publicerad 2024-09-21

Alla utredningar om drönare på Arlanda nedlagda, Högsta domstolen avslår utlämnade av filmmaterial, misstänkt seriesexualbrottsling anhållen, Förvaltningsrätten prövar strippklubbars kollektivavtal och domare i Kentucky ihjälskjuten av sheriff.

Alla utredningar om drönare på Arlanda nedlagda. Samtliga utredningar som inleddes till följd av uppgifter om okända drönare vid Arlanda flygplats förra veckan har nu lagts ner, rapporterar P4 Stockholm.
Två av tre polisutredningar lades ned redan förra veckan, men nu har alltså även den tredje lagts ned. Polisen har inte kunnat bekräfta att de observationer som gjordes faktiskt var drönare.
Händelserna utreddes som brott mot skyddslagen och luftfartslagen.

Högsta domstolen avslår utlämnade av filmmaterial. Medier behöver inte lämna ut bilder och filmer från upploppen på Rosengård i Malmö förra året, beslutar Högsta domstolen.
I efterspelen av upploppen i Malmö i september 2023 begärde åklagaren att flera medieföretag lämnade ut sitt material från händelserna för att hjälpa till att identifiera misstänkta. Men mediehusen vägrade och tog saken till domstol.
HD går nu på hovrättens linje, som menade att utlämnande av materialet riskerade att avslöja personer som ännu inte var skäligen misstänkta för brott.

Misstänkt seriesexualbrottsling anhållen. En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för flera sexualbrott, rapporterar Jönköpings-Posten.
Mannen är bland annat misstänkt för våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts utomhus den senaste månaden i Jönköping och i Huskvarna.
– Vi har ett antal händelser i relativ närtid som utreds just nu. Vi tittar på samband med platser och händelser, säger Mikael Leidefors, chef för polisens grova brottsgrupp, till tidningen.

Förvaltningsrätten prövar strippklubbars kollektivavtal. Arbetsmiljöverket kritiserar att strippklubbar i Stockholm låter sina anställda jobba från sex på kvällen till åtta på morgonen, rapporterar Dagens Nyheter.
Anledningen till att det inte bryter mot arbetstidslagen, enligt strippklubbarna, är ett lokalt kollektivavtal. Ärendet är nu uppe i förvaltningsrätten.
– Om rätten anser att det här är en arbetstagarorganisation som når upp till den nivån att man får göra undantag från arbetstidslagen innebär det en urholkning av den här skyddslagstiftningen, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till DN.

Domare i Kentucky ihjälskjuten av sheriff. En lokal sheriff har gripits misstänkt för att ha skjutit ihjäl en domare i Letcher County, Kentucky, rapporterar amerikanska medier.
Den 43-årige sheriffen uppges ha gått in i domstolsbyggnaden och bett om att få tala med domaren Kevin Mullins i enrum, därefter hördes skott.
Domaren sköts med flera skott och dog på platsen. Sheriffen kom ut med händerna över huvudet och lät sig gripas. Motivet bakom dådet är ännu okänt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.