Foto: Susanne Wästerlund

Rosa moln – Think Pink-fallet

Av Anders Cardell 2024-09-29

Detaljer i rättegången mot avfallsbolaget Think Pink, berättar någonting om samtiden samtidigt som det ger en oroande bild av framtiden.

Åklagarna i målet beskriver att Think Pink satte i system att ta betalt för att hantera avfall och sedan dumpa det illegalt. Målet har kommit att betraktas som Sveriges största miljöbrottshärva.

I slutet av december åtalades företagets ägare tillsammans med tio andra personer för att ha dumpat enorma mängder sopor.

Den illegala dumpningen ska ha skett i 15 olika kommuner i mellansverige: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

Erfarenheter från andra länder ger en inblick i hur viktigt det är att sophantering sköts på ett korrekt sätt.

Neapel i södra Italien brukar användas som ett skrämmande exempel på vad konsekvenserna av illegal sopdumpning kan leda till.

En hälsoundersökning på uppdrag av det italienska parlamentet har redovisat att antalet döds- och cancerfall är högre bland invånare i och runt Neapel än andra delar av landet, tack vare årtionden av giftig avfallsdumpning som utförts av Camorran (den lokala maffian).

Brottstypen förutsätter en betydande likgiltighet inför andra människors liv och hälsa.

En rapport från Italiens hälsoministerium beskriver bland annat att det finns ett behov av att granska och följa upp spädbarn i provinserna Neapel och Caserta, på grund av man identifierat ett oproportionerligt stort antal fall av hjärntumörer.

I fallet med Think Pink finns det en detalj som kan upplevas som särskilt besvärande. Det har visat sig att en privat utredningsverksamhet vid namn Rättskonsulterna som bland annat drivs av den tidigare Rikskriminalpolischefen Tommy Lindström, har anlitats för att kartlägga privatpersoner som opponerat sig mot Think Pinks verksamhet. Det är en mycket allvarlig och oroande aspekt.

Ska föräldrar som är bekymrade över av att det dumpas sopor i området där deras barn leker, inte kunna ifrågasätta och motsätta sig det som sker?

Ska föräldrar som opponerar sig vara tvingas acceptera att de blir granskade av professionella utredare som kartlägger deras privatliv och lämnar över det insamlade material till kriminella krafter?

Även om Tommy Lindström gått ut och beskrivit att hans utredningsinsatser genomfördes långt innan uppdragsgivaren blev misstänkt för oegentligheter, har man använt ett tillvägagångssätt som borde orsaka bekymmer hos rättsvårdande myndigheter.

Idén om att människor som drabbas av oegentligheter ska behöva oroa sig för att bli kartlagda av professionella utredare och den insamlade informationen sedan lämnas över till kriminella, utgör ett hot mot yttrandefriheten och demokratin.

Tommy Lindström är en av Sveriges mest erfarna utredare och även om han hävdar att hans utredningsarbete utfördes långt innan det blev allmänt känt att uppdragsgivaren var misstänkt för oegentligheter, måste det ha ringt vissa varningsklockor.

Det måste finnas bättre sätt för Tommy Lindström att bättra på sin pension.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga. Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.

Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:

– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.