Vad sysslar vår regering egentligen med?

Av Lennart Aspegren 2024-10-16

Många undrar vad regeringen och Sverigedemokraterna håller på med, inte minst när det gäller klimathotet och miljövänlig energi. Jag är en av dem.

Varför vill regeringen och SD förvärra klimathotet?

De akuta klimatstörningana blir bara värre och värre. Allvarliga översvämningar och bränder har drabbat tätbefolkade områden i Europa, främst Polen. Katastrofen tycks nu hota att vara på väg att sprida sig söderut, mot norra Italien. Liknande katastrofer har rapporterats bland annat från Vietnam.

I det läget genomför den svenska regeringen med stöd av Sverigedemokraterna åtgärder som går i alldeles fel riktning: man vill öka biltrafik och liknande. Något som kommer förvärra den globala uppvärmningen och det klimathot som världen står inför.

Varför arbetar regeringen mot miljövänlig energi?

Vi har i Sverige ett antal kärnkraftverk i drift på olika håll i landet. Många anser att det är dags att bättre belysa och tackla kärnkraftens ovedersägliga problem. De tänker på saker som säkerheten runt driften, anskaffningen av uran och slutförvaringen under oändligt många år framöver av det farliga avfallet.

Det är i varje fall tveksamt att – som regeringen tycks vilja göra  – sätta i gång och bygga ut kärnkraften, innan så har skett. Alla inser att en utbyggnad av kärnkraften skulle ta lång tid att genomföra och att den skulle kosta stora pengar. Under tiden skulle man förstås – jämsides med dagens kärnkraftverk –  få hålla sig till mer naturliga energikällor av typ sol, vind och vatten.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.

Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.