Nyhetsplock torsdag 19 september 2024

Publicerad 2024-09-19

Miljardsatsning mot psykisk ohälsa hos barn och ungdom, skott mot bostad i Lund, svensk 19-åring döms till fängelse i Danmark och mer pengar till kungahuset.

Miljardsatsning mot psykisk ohälsa hos barn och ungdom. Regeringen skjuter till drygt 1,3 miljarder i höstbudgeten för att satsa mer på psykisk hälsa nästa år, meddelar Tidöpartierna på en pressträff. Pengarna ska gå till barn- och ungdomspsykiatrin, till suicidprevention och till primärvårdens arbete med psykisk hälsa.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) beskriver det som en kraftfull satsning.
– En bup-miljard för kortare köer, en bup-miljard för vård i tid för alla barn som står och väntar och behöver hjälp, säger Forssmed och tillägger:
– Vi är på en helt ny nivå när det gäller satsningar på psykisk hälsa.

Skott mot bostad i Lund. Flera skott avlossades mot en lägenhetsdörr på Klostergården i Lund. Polisen larmades vid 22.14 på onsdagskvällen.
”I lägenheten fanns enligt uppgift en person men det finns inga uppgifter om att någon person är skadad”, skriver polisen på sin hemsida.
En insats pågick på platsen. Polisen har spärrat av platsen som ska undersökas av kriminaltekniker.

Svensk 19-åring döms till fängelse i Danmark. En 19-årig man från Sverige har dömts till fem års fängelse för att ha sprängt en handgranat i juni, rapporterar danska BT.
19-åringen erkände att tog på sig uppdraget att spränga handgranaten i Danmark och förklarade att han var i desperat behov av pengar för att kunna betala av en skuld.
Domen mot mannen är den första i våldsvågen som berör flera unga svenskar som åkt över till Danmark för att begå olika typer av våldsbrott.
Samtidigt sitter flera unga svenskar häktade misstänkta för allvarliga våldsbrott.

Mer pengar till kungahuset. Kungliga hov- och slottsstaten får ett ökat anslag på 27 miljoner kronor i nästa års budget, uppger källor för Ekot.
Enligt kanalen ska det främst vara på grund av att säkerheten för kungafamiljen och de kungliga slotten behöver skärpas.
Årets budget på 163 miljoner kronor stiger 2025 till 190 miljoner kronor. Dessutom föreslår Tidöpartierna i höständringsbudgeten sex miljoner kronor extra för innevarande år.
Ändå får hovet inte så mycket pengar som de begärt, en av orsakerna anges vara att entré- och försäljningsintäkterna från de kungliga slotten ökade förra året.
Utöver ökad säkerhet beror kravet på mer pengar även på ökad efterfrågan på kunglig medverkan från exempelvis riksdagen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.