Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Lägg alla korten på bordet

Av Börje R P Carlsson 2024-09-18

Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?

Ulf Kristersson säger ofta och gärna att alla ska lägga sig platt och erkänna sina synder. Nu vill han att sossarna ska lägga alla kort på bordet, men menar nog egentligen att de ska krypa till korset och erkänna att de råkat anlita fel callcenter vid lottförsäljning. Detta är en from önskan på ett tarvligt tilltag och jag hoppas att Socialdemokraterna tar lärdom av detta för det stöd lotterier ger är behövligt i kampen mot Tidölaget.

Men, men först skulle jag nog vilja höra Kristersson lägga alla korten på bordet. Hur gick det till när han sålde ut en stor del av Stockholms Bostäder till ett ordentligt underpris? I affären ingick också en våning som ställdes till Kristerssons bruk. En paradvåning som knappast en vanlig dödlig kommer åt. Lägg korten på bordet.

Hur gick det till när Kristersson från en stiftelse, som skulle förmedla lägenheter till mindre bemedlade, fick en stor pampig lägenhet? En lägenhet som var avsedd för en människa som på alla sätt hade det besvärligt. Lägg korten på bordet.

Hur kunde vapenärendet läggas ner så snabbt? Kristersson lämnade hastigt sin bostad i Strängnäs. Kvar i bostaden fanns ett antal inlejda byggnadsarbetare och ett olåst kassaskåp med dörren öppen. I kassaskåpet fanns kompletta vapen och ammunition. Trots att detta är ett flagrant brott mot vapenlagen hände ingenting. Känner på mig att Kristerssons status haft en viss påverkan i ärendet. Lägg korten på bordet.

Hur finansierades alla Kristerssons resor till Kina då han tillsammans med sin hustru gjorde otaliga resor till något adoptionscenter i Kina?Lär, enligt obekräftade rykten, ska ha betalats med statliga eller kommunala skattemedel. Jag vet inte, men jag vet att Kristersson inte vill klargöra hur resorna finansierats. Lägg korten på bordet.

Jag ser fram emot klarläggande både från sossar och moderater men som vanligt blir det väl bara antagonisten som ska lägga alla korten på bordet.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.

Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.

Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.