Nyhetsplock tisdag 17 september 2024

Publicerad 2024-09-17

Drunknad kvinna kan ha mördats, Sverige och Finland stärker det polisiära gränssamarbetet, Norge satsar miljarder på polisen och minst 30 döda när klaner drabbade samman på Papua Nya Guinea.

Drunknad kvinna kan ha mördats. När en kvinna hittades livlös i vattnet i Mora i trodde polisen att det var en olyckshändelse, men nu har en person häktats misstänkt för mord, rapporterar Mora Tidning.
Det var i början av september som en kvinna hittades livlös i en tjärn i Bonäs utanför Mora. Upplivningsförsök gjordes, men hennes liv gick inte att rädda. Vad som hade hänt var oklart och polisen trodde det rörde sig om en olycka. Men i lördags häktades en person på sannolika skäl misstänkt för mord.  Den häktade nekar till brott enligt tidningen.

Sverige och Finland stärker det polisiära gränssamarbetet. Sverige och Finland ska utöka det polisiära samarbetet vid landsgränsen, rapporterar TV4 Nyheterna.
Igår lämnade regeringen över ett nytt lagförslag till riksdagen som bland annat handlar om att finsk polis ska kunna arbeta på svensk mark och tvärtom. Lagförslaget syftar bland annat till att på ett bättre sätt kunna förhindra allvarlig brottslighet som mord eller människorov.
– Med gemensamma muskler ska vi kunna gripa in mycket mer resolut på båda sidor av gränsen än tidigare, förklarade justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Målet är att samarbetet ska inledas med full kraft i början av nästa år.

Norge satsar miljarder på polisen. Norges statsminister Jonas Gahr Støre meddelar att den norska regeringen kommer att lägga 2,8 miljarder kronor mer för att motverka kriminalitet i landet nästa år, rapporterar norska medier. Av dessa ska 2,4 miljarder kronor gå till att stärka landets polismyndighet.
– Det är en hög andel barn och unga bland dem som nu begår brott, i vårt land, och vi ser det även i andra länder, säger Støre på en pressträff.
Under sommaren har norsk polis slagit larm om att svenska gäng etablerat sig i hela Norge och dessa kan kopplas till flera grova våldsbrott i landet.

Minst 30 döda när klaner drabbade samman på Papua Nya Guinea. Minst 30 personer har dött i Papua Nya Guinea efter att rivaliserande klaner drabbat samman och skjutit mot varandra. Det uppger lokal polis, rapporterar nyhetsbyråer.
Enligt polisen inleddes oroligheterna i augusti när ”illegala gruvarbetare” åsamkade en markägare livshotande skador i närheten av Porgera, som är en av landets stora guldgruvor. Under striderna på söndagen ska det ha avlossades minst 300 skott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.