”Sicket djävla nys…”

Av Börje R P Carlsson 2024-09-24

Man blir inte rik på de höga inkomsterna utan på de små utgifterna. Detta torde vara något som regeringen haft i sinne när de lade upp den ekonomiska strategin.

Först höjer de intäkterna för de som tjänar mest genom att inkomsterna höjs i procent där en redan hög lön ger ofantligt mycket mer än en låg lön. Nu har regeringen också beslutat att sänka skatten med ett antal tusen kronor per månad för alla de som tjänar mer än 65 tusen i månaden. De försvarar detta med att detta skulle öka denna grupps köpkraft och genom detta få snutt på hjulen.

Sicket djävla nys, vill de sätta fart på hjulen så lägg dessa pengar på de som inget har för här finns en uppdämd köpkraft som skulle sätta fart på hjulen. De rika fortsätter bara att spara på sitt ISK-konto som förresten också befrias från skatter.

Sedan gör de dessa rikare genom att sänka utgifterna. Visserligen bara med 76 kronor per flygbiljett men det är ju genom de små utgifterna som stora förmögenheter skapas (sägs det). Jag som vanlig pensionär (efter 46 år som polis) drabbas också av sänkta utgifter genom att jag får 8 kronor mer per månad i pension efter skatt. Däremot kan jag inte tillgodoräkna mig flygskattens sänkning eftersom jag inte har råd att flyga. Kanske kan jag köpa en billig flygbiljett och ångra köpet. Kanske jag då kan slippa flygskatt men till vilken nytta?

Regeringens politik är så udda, så till och med många av de som tjänar mest på den reagerar. Jag föreställer mig att de flesta bara kan äta sig mätta och oftast är nöjda ned detta. Att slopa flygskatten är så larvigt att vår Herre lipar åt regeringen.

Nu det senaste påfundet, 350 tusen till de flyktingar som lämnar landet frivilligt. Om jag förstått rätt så gäller detta per person i en familj. Med ett halvt dussin barn torde detta kunna bli många pengar. Frågan blir om dessa pengar ska beskattas någonstans beroende på vart man söker sig eller är det bara till det forna hemlandet som pengarna kan föras och hur länge ska de räcka? Kan man komma tillbaka och hämta mer när pengarna är slut? Är pengarna pensionsgrundande?

Lev snålt i ditt forna hemland på bidraget när du återvänt frivilligt. Du har 2 800 000 kronor i fickan (gäller en sexbarnsfamilj). När pengarna börjar sina kan man fly till Danmark och där utkvittera 2 400 000 kronor för att frivilligt återvända hem. Efter tio år har nog de svenska myndigheterna rensat sina gamla bokföringsdatorer och som ny flykting kan man återigen ansöka om frivilligt hemvändaravtal.

Det ser ut att bli strålande tider, härliga tider bara genom att flytta mellan sina bostäder med några års mellanrum.

Om tiderna förändras kanske man kan beviljas uppehållstillstånd någon gång i framtiden och kanske tidigare hemvändarbidrag då kan bli pensionsgrundande?

Härliga tider, strålande tider.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.

Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.

Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.