SD är de nya vego-aktivisterna

Av Andreas Magnusson 2024-09-17

Sverigedemokraternas vice gruppledare i riksdagen, Michael Rubbestad, skrev nyligen en debattartikel i Aftonbladet där han slår ett slag för vegetarisk kost i skolan.

“Den vegetariska maten som erbjuds är ett fullgott alternativ, både näringsriktigt och hållbart, och ingen elev kan sägas bli diskriminerad genom att erbjudas denna.”

Rubbestad skräder inte orden när han beskriver den vegetariska kostens förträfflighet. Miljöskäl och hälsoskäl anges som argument för varför elever bör nöja sig med blad och bönor. Kött behöver ingen äta.

För den som inte hängt med i svängarna är det svårt att fatta hur snabbt SD har gått från att vara ett parti för köttätande fullblodsnazister på 90-talet, till att 2024 vara ett parti för trädkramande djurrättsaktivister.

Det nya miljömedvetna vego-SD skiljer sig rejält från de lokala Sverigedemokraterna i Finnspång som så sent som i våras upprördes över vegetarisk skolmat och menade att “barn behöver kött för att orka med skolan”. De ville inte ha “några aktivister som bestämmer över maten”. För SD-gänget i Finnspång var det superviktigt att det alltid ska finnas ett köttalternativ.

Men, det var då det. Nu är Sverigedemokraternas officiella hållning att vegetarisk mat är näringsriktig, hållbar och ett fullgott alternativ. De har så att säga själva blivit aktivister som bestämmer över maten och tycker att eleverna ska nöja sig med vegetarisk kost.

Kanske är det samarbetet med alla PK-liberaler som har mjukat upp de gamla nassarna. Nu har de till och med gått så långt att de tillsammans med regeringspartierna vill erbjuda Sveriges invandrare resebidrag på 350 000 kronor.

Sammanfattningsvis: Den som vill slå ett slag för vegetarisk kost och tycker att vi ska betala ut hundratusentals kronor i bidrag till invandrare har fått ett nytt parti att rösta på. Det partiet heter inte Nyans eller Miljöpartiet. Sverigedemokraterna är de nya vego-aktivisterna som vill kasta pengar på invandrare.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. Han har precis släppt boken ”Kravsamhället: Hur allt blev ditt fel” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.