Polisen bättrar sin utredningsstatistik genom fartkameror

Av Börje R P Carlsson 2024-09-30

Sverige och svensk polis är unika och fantastiska. Här hinner polisen inte med att utreda de flesta brotten som begås. De läggs ned på löpande band, antingen det finns misstänkta eller ej. Polismyndigheten har ett antal anställda vars enda uppgift är att lägga ner brottsanmälningar. Här finns kårens kanske fantasifullaste poliser, där fantasin används för att hitta både möjliga och omöjliga nedläggningsgrunder.

Således är det förhållandevis ofarligt att begå brott och då även de grövsta brotten, men det finns undantag. Undantag är de brott som sker framför polisens näsa och som omgående sätter spår i statistiken. Trafikbrott eller andra direktuppklarade brott som begås och som ses av poliser renderar omedelbart ett strafföreläggande försåvitt du inte nekar.

Men för polisens del medför detta knappast någon skillnad, för de uppgifter som redan noterats skickas då bara vidare för renskrivning och vidarebefordran i rättskedjan. Men framförallt, ett plus i statistiken.

För att ytterligare främja polisens utredningsstatistik planteras nu fartkameror och övervakningskameror i en allt raskare takt. Detta är mumma för polisiär statistik och antalet direktuppklarade brott stiger i höjden. Utanför Strängnäs finns nu på en kort sträcka fyra fartkameror.

Det är således långt större risk att åka fast för trafikbrott än för annan brottslighet.

När polisen inte hinner med blir övervakningskamerorna ett substitut. Att det går åt massor av poliser för att titta på de inspelade sekvenserna betyder färre poliser i yttre tjänst. Detta tycks dock inte vara något problem och de höga cheferna tycks vilja ha så många poliser som möjligt inne i ett centralt beläget polishus.

Sverige är också unikt evad det gäller att ta ut olika avgifter där de så kallade parkeringsböterna är de mest fascinerande. (Obs det handlar inte om böter utan en felparkeringsavgift vad nu detta gör för skillnad?).

Du kommer till en stor parkering där marken ägs av kommunen (alltså  av dig och övriga medborgare). Trots det har marken markerats med parkeringsrutor i smått och lite större räjonger i stort. Utspritt här finns ett antal skyltar som har olika texter, olika symboler och olika klockslag.

Här gäller det att tolka dessa skyltar rätt och framförallt gissa vad de betyder eller innebär. Eftersom det inte finns någon körriktning angiven kan den skylt som gäller dig sitta i slutändan av en parkeringsrad medan du missar den eftersom du parkerar i början av raden.  På vissa platser skall du dessutom ha en p-skiva under vissa klockslag. Allt är som gjort för att missförstås eller missas när det egentligen borde vara lätt att göra rätt.

Missa något och du har ungefär 120 sekunder på dig att rätta till misstaget, för detta är den tid det tar för en nitisk p-vakt att upptäcka ditt grova brott. Ett snabbare och effektivare sätt att förlora några hundralappar finns knappast.


Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.