Nyhetsplock söndag 25 augusti 2024

Publicerad 2024-08-25

Regeringens förslag om databaser kan gynna kriminella, säkerhetsdörrarna begränsade skadorna i Helsingborgs-sprängningen, nya bagageregler på Arlanda, man fastklämd i timmerkran närmare ett dygn och vykort anlände efter 121 år.

Regeringens förslag om databaser kan gynna kriminella. Regeringens förslag på begränsad tillgång till rättsdatabaser skulle bli kontraproduktivt, varnar näringsliv och ekobrottexperter som SvD har talat med. Syftet skulle vara att försvåra för kriminella, men enligt Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten, skulle det göra det svårare för företag att skydda sig mot ekonomisk brottslighet då det kan underlätta för bedragare att undgå upptäckt. Även banker skulle kunna drabbas då de använder databaserna för att kontrollera sina kunder i syfte att motverka penningtvätt.
Rättsdatabaser är betalda och ofta grundlagsskyddade researchtjänster som samlar in offentliga dokument, som till exempel domar och polisutredningar, och gör dem sökbara för betalande. En inskränkning skulle också kunna drabba journalister.

Säkerhetsdörrarna begränsade skadorna i Helsingborgs-sprängningen. En sprängladdning detonerade i ett flerfamiljshus i centrala Helsingborg under natten till igår. Tack vare att lägenheterna har säkerhetsdörrar är skadorna dock begränsade, skriver HD.
– Om de inte haft säkerhetsdörrar kanske hela dörren hade flugit in i lägenheten, säger Jonas Hellsten, restvärdesledare i region syd. Om någon då rört sig i lägenheten kunde följderna ha blivit katastrofala, säger han till P4 Malmöhus.
Delar av tak och väggar har fallit ner, dörrar har tryckts in och flera fönster har krossats. Tryckvågen tryckte in en vägg så att en garderob i en lägenhet välte. Detonationen tros ha skett precis utanför två lägenheter. Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen är misstänkt eller gripen i ärendet.

Nya bagageregler på Arlanda. Den 1 september införs en tillfällig EU-bestämmelse som reglerar storleken på de vätskebehållare som får tas med i handbagaget i säkerhetskontroller.
På Arlanda berörs den moderna säkerhetskontrollen i Terminal 5, där man i nuläget kan ta med sig mer vätska än 100 ml.
Men snart kommer det alltså inte längre att vara möjligt. Däremot går det bra att dela upp vätskor i flera behållare á 100 ml, skriver Swedavia i ett pressmeddelande.

Man fastklämd i timmerkran närmare ett dygn. Det var vid 12.30-tiden på lördagen som larmet kom in. En man i 75-årsåldern satt fastklämd med sitt huvud i en timmerkran på sin gård utanför Trollhättan, rapporterar Ttela.
– Han har suttit fast sedan fredagen och nu hade han tur att det kom en man som skulle hälsa på honom och ringde 112, säger Tero Paakki, vid räddningstjänsten.
Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen där man snabbt fick loss mannen.
– Han hade varit i sin ladugård och höll väl på att reparera timmerkranen. På något sätt hade han fastnat med huvudet i bommen som man kan fälla fram och tillbaka, säger Paakki.
Skadeläget är inte känt, men mannen var vaken och talbar. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats.

Vykort anlände efter 121 år. Ett vykort som skickades 1903 har äntligen kommit fram, 121 år för sent, rapporterar flera brittiska medier.
Vykortet kom till banken Swansea building society i walesiska Swansea och var adresserat till Lydia Davies som bodde i huset 1903.
Det är skrivet av en man som heter Evert och framsidan har ett julmotiv med en tecknad ren i ett vinterlandskap. Evert skriver att han är ledsen att han inte kunde ”ta med sig ett par”. Vad som avses är okänt. Han skriver att han hoppas att Lydia har det bra hemma och att hon ska hälsa till Gilbet och John.
Lydia Davies var 16 vid tillfället och bodde på adressen med sina föräldrar och fem syskon.
Enligt Royal mail är det troligast att vykortet åter hamnade i systemet snarare än att det varit försvunnet hos dem i 121 år.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.