Nyhetsplock fredag 23 augusti 2024

Publicerad 2024-08-23

Perrongmördare åtalas för nytt grovt brott, bebis fick hjärtstopp när läkemedel förväxlades, 123 vanvårdade hundar omhändertagna, unga i Finland är bättre rustade mot gängen och Trump höll tal bakom skottsäkert glas.

Perrongmördare åtalas för nytt grovt brott. Den man som 2013 sköt ihjäl en kvinna på en perrong på Umeå centralstation åtalas nu för ytterligare ett grovt våldsbrott, den här gången i Stockholm, rapporterar Västerbottens-Kuriren.
Mannen misstänks ha utsatt en kvinna för strypvåld i en skogsdunge i södra Stockholm i maj. Då var han sedan ett år tillbaka villkorligt frigiven för mordet på jänvägsstationen i Umeå. Han hade ingen koppling till kvinnan, men sköt henne i ryggen.
32-åringen skulle ha övervakats fram till 2027 efter sin villkorliga frigivning, men den avslutades i förtid redan i fjol eftersom Kriminalvården bedömde att risken för återfall i kriminalitet var låg.

Bebis fick hjärtstopp när läkemedel förväxlades. Personal på barnintensiven förväxlade läkemedel och ett nyopererat spädbarn drabbades av hjärtstopp. Händelsen på Skånes universitetssjukhus i Lund anmäls nu enligt lex Maria, rapporterar Sydsvenskan. Barnet hade genomgått en hjärtoperation och fick flera olika läkemedel via sprutpumpar. På grund av försämrad cirkulation skulle barnet få ett ämne som hjälper kroppen att ta upp näring, men fick i stället kalium, som orsakade allvarlig rubbning av hjärtrytmen.
Orsaken ska vara bristande läkemedelsrutiner. Barnet kunde stabiliseras tack vare omedelbar hjärt- och lungräddning och behandling med läkemedel.

123 vanvårdade hundar omhändertagna. Mängden kiss och avföring gjorde det svårt att andas. Burar med hundar stod staplade på varandra. Några hundar var helt apatiska, andra så stressade att de bet och hängde i burgallren. Nu har Länsstyrelsen i Östergötland beslutat att omedelbart omhänderta kennelns 123 hundar, rapporterar Corren.
Hundarna fanns på två skilda adresser i Linköpings kommun, hos ett par som bedriver kennelverksamhet. På en adress fanns 108 hundar, på den andra ytterligare 15. I bostaden där de 108 hundarna hölls rådde enligt länsstyrelsen ”misär” och av djurskyddsskäl var det nödvändigt att omedelbart gripa in.

Unga i Finland är bättre rustade mot gängen. Till skillnad från Sverige är Finlands ungdomar bättre rustade för rekryteringsförsök från kriminella, säger läraren och forskaren i gängkriminalitet och radikalisering Christine Namdar i en intervju med Yle.
Detta beror bland annat på mindre segregering i bostadsområdena och att det finska skolsystemet leder till att barn går ut med betyg och kan studera vidare, enligt henne. Men alla nordiska länder måste vara på sin vakt när Sverige skärper straffen, varnar hon:
– Ju hårdare Sverige blir, med straff och ordning och reda, desto mer kommer det här att sprida sig till våra grannländer, säger hon till Yle.

Trump höll tal bakom skottsäkert glas. Säkerheten var skärpt när Donald Trump igår genomförde sitt första kampanjmöte utomhus sedan mordförsöket i mitten av juli. Bland annat var prickskyttar placerade på tak i närheten och presidentkandidaten talade bakom skottsäkert glas.
Under mötet i Asheboro i North Carolina kritiserade Trump paret Obamas tal på Demokraternas konvent tidigare i veckan. Både Barack och Michelle Obama gick till hårt angrepp mot Trump i sina tal.
– Vi skulle hellre hålla oss till sakpolitiken, men det är svårt när man blir attackerad från alla håll, sa Trump som själv är känd för personangrepp på sina politiska motståndare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.