Publicerad 2024-08-16
Färre skjutningar men högst dödlighet, fick sparken efter att ha vägrat ta kvinnor i hand, flera kommuner kräver ministeravgång efter surströmmingsbrist, ny generaldirektör för Tullen, 12 års fängelse för 50 dollars donation till Ukraina och över 300 kvinnomord sedan talibanerna tog makten.Färre skjutningar men högst dödlighet. Skjutningarna har i år minskat jämfört med de två senaste åren men de har samtidigt blivit dödligare, rapporterar DN.
Fram till sista juli har 164 skjutningar rapporterats in, berättar kriminologen Manne Gerell till tidningen. I de fallen med minst en skadad hade 41,5 procent dödligt utfall. Siffran brukar ligga på 25–30 procent.
– Det är det högsta vi har legat på någonsin, säger han.
Förklaringar till att det blivit färre skjutningar är bland annat att Foxtrotkonflikten har lugnat sig, polisen har blivit bättre på att förhindra brott och viktiga kriminella – såväl utförare som projektledare – har gripits eller dödats, förklarar Gerell.
Fick sparken efter att ha vägrat ta kvinnor i hand. En man som var ny på jobbet, inom hemtjänsten i Härryda kommun, sparkades efter att han vägrat skaka hand med sina kvinnliga kollegor med hänvisning till sin muslimska tro. Mannen har nu anmält sin arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar DN.
Mannens chef förklarade för honom att han var tvungen att skaka sina kollegors hand, men det ville mannen inte gå med på. Han sparkades då efter bara ett arbetspass.
Kvinnorna ska ha upplevt sig kränkta och särbehandlade, eftersom mannen har vägrat hälsa på dem, vilket har berott på deras kön.
DO vill inte kommentera fallet eftersom en utredning pågår.
Flera kommuner kräver ministeravgång efter surströmmingsbrist. De 14 nordligaste kommuner i Sverige underkänner regeringens fiskepolitik och kräver att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) avgår, rapporterar SVT.
Under flera säsonger har fångsterna av strömming varit minimala i Bottenviken och Bottenhavet. När fiskekvoterna för 2024 skulle fastställas förordade EU-kommissionen ett totalstopp för fiske av sill och strömming i stora delar av Östersjöområdet. Detta för att beståndet skulle få en chans att återhämta sig. Men förslaget röstades ned, bland annat av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som ansvarar för fiskerifrågor.
Organisationen Norrbottens kommuner menar att agerandet, som tillåter fortsatt storskaligt industrifiske i Östersjön, är under all kritik.
– Förtroendet är helt förbrukat. Han måste avgå, säger Claes Nordmark (S), ordförande samt kommunalråd i Boden.
Nordmark menar att strömmingsbeståndet bara kan räddas om den storskaliga industritrålningen begränsas.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har ingen tanke på att avgå.
Ny generaldirektör för Tullen. Johan Norrman blir ny generaldirektör för Tullverket, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff. Han får en viktig roll i arbetet mot den organiserade brottsligheten, enligt regeringen.
Norrman har vikarierat på posten sedan den tidigare tullchefen Charlotte Svensson fick lämna sin tjänst i februari. Han har tidigare varit överdirektör på Tullverket och är i grunden polis.
Enligt Svantesson kommer Norrman få ett ”förändringsmandat” inom Tullverket.
– Fokus kommer vara att bekämpa den kriminella ekonomin och den organiserade brottsligheten, säger finansministern.
12 års fängelse för 50 dollars donation till Ukraina. Rysk-amerikanska Ksenia Karelina, 33, donerade 50 dollar till en organisation som stödjer Ukraina. Nu har hon dömts till 12 års fängelse för landsförräderi i Ryssland, rapporterar Bloomberg.
Ksenia flyttade från Ryssland 2012 men hade återvänt till hemlandet tidigare i år för att besöka familj. Då greps hon av FSB:s säkerhetstjänst för att hon skänkt runt 50 dollar, motsvarande runt 500 kronor, till välgörenhetsorganisationen Razom, som stödjer Ukraina. Pengarna ska ha gått till ukrainska styrkor.
Hon döms för landsförräderi.
Över 300 kvinnomord sedan talibanerna tog makten. Sedan talibanerna grep makten i Afghanistan har män dödat minst 332 kvinnor på grund av deras kön, visar en finkamning av sociala medier och nyhetsartiklar som har utförts av organisationen Afghan Witness, rapporterar The Guardian.
Granskningen avslöjar också våld och sexuellt slaveri. Men informationsinsamlingen är mycket svår.
– Det vi har samlat in är bara toppen av isberget, säger David Osborn som är chef på Afghan Witness.
Överlag har Afghanistans kvinnor fått kraftigt försämrade förutsättningar sedan talibanerna tog över för exakt tre år sedan, vilket uppmärksammas av flera medier i dag. FN har beskrivit det som ”könsapartheid”.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.