Nyhetsplock onsdag 14 augusti 2024

Publicerad 2024-08-14

Uppsala ska ge stöd till brottsmisstänkta barn, unikt polisbyte med Danmark, domen i ättiksfallet står fast, andfamilj fick hjälp av polisen och helikopterpiloten som kraschade hade festat och saknade tillstånd.

Uppsala ska ge stöd till brottsmisstänkta barn. Uppsala ska som första kommun i landet erbjuda stöd till brottsmisstänkta i åldrarna 10 till 21, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
– Annars kommer vi aldrig kunna stoppa utvecklingen, säger Ingrid Lundberg, kurator på Stödcentrum.
Initiativet tas dels på grund av att allt fler barn misstänks för grova brott, och dels för att det efterfrågats av brottsmisstänkta. Att som brottsmisstänkt söka hjälp hos Stödcentrum är frivilligt. Där finns även stöd till vittnen och anhöriga.
Gensvaret har varit stort – kuratorerna blev fullbokade innan projektet ens sjösatts.

Unikt polisbyte med Danmark. En svensk polisanställd ska permanent flytta till Danmark, och en dansk till Sverige, rapporterar P4 Malmöhus. Det är första gången det sker.
– Det är vi väldigt glada över, både den svenska och danska polisen, säger polisens presstalesperson Nils Norling.
Vem det blir är inte klart, men enligt Norling ska det bli en polis som har brett kontaktnät och god kunskap om polisorganisationen, och därmed kan underlätta kommunikationen mellan myndigheterna.
Det sker efter den senaste tidens brott utförda i Danmark av inhyrda svenska kriminella.

Domen i ättiksfallet står fast. Högsta domstolen (HD) tar inte upp fallet med den ättiksförgiftade flickan. Därmed står föräldrarnas fängelsedomar fast.
Föräldraparet dömdes av både tingsrätten och hovrätten för synnerligen grov misshandel och en rad andra brott mot sin dotter till åtta års fängelse. Bland annat såg de till att hon fick i sig en större mängd ättika.
Flickan mår i dag relativt bra, har hennes juridiska ombud Malin Wahlqvist Raihle tidigare sagt.

Andfamilj fick hjälp av polisen. En polispatrull åkte förbi en andfamilj på en väg i Västerås. Andfamiljen höll på att korsa den trafikerade vägen och polisen bestämde sig för att assistera familjen, rapporterar Aftonbladet.
Polisen övervägde att stoppa trafiken tillfälligt för att hjälpa djuren passera, men valde istället att försöka uppmuntra djuren att gå åt andra hållet, vilket de också gjorde.
Trafiken behövde inte stängas av och andfamiljen klarade sig oskadda över vägen.

Helikopterpiloten som kraschade hade festat och saknade tillstånd. Den pilot som dog i helikopterolyckan i Cairns i Australien på måndagen hade varit på en företagsfest innan flygningen, rapporterar Sky News.
Mannen var anställd vid Nautilus Aviation, som arrangerar helikopterturer i Cairns, men hade inte något flygcertifikat i Australien utan bara på Nya Zeeland, uppger företaget. Under festen lyckades han få tillgång till en av företagets helikoptrar och kraschade sedan in i en hotellbyggnad.
Kraschen orsakade en brand i hotellet tak och flera hundra personer fick evakueras från byggnaden. Piloten var den enda som omkom. Två personer skadades och fördes till sjukhus, tillståndet uppges vara stabilt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.