Nyhetsplock lördag 3 augusti 2024

Publicerad 2024-08-03

Polisen varnar om farlig drog i falsk förpackning, föräldrarna i ättiksfallet överklagar till HD, brittisk seriemördare får inte gifta sig och mumiens eviga skrik kan tyda på plågsam död.

Polisen varnar om farlig drog i falsk förpackning. Polisen i Karlstad går ut med en varning om att drogen Metonitazen säljs i falska förpackningar märkta som Oxycontin.
Oxycontin är en receptbelagd och narkotikaklassad medicin med stark smärtstillande effekt. Metoniatazen är en fentanylliknande substans och är ett mycket starkare preparat än Oxycontin.
Överdosering av Metonitazen kan leda till dödsfall.

Föräldrarna i ättiksfallet överklagar till HD. Båda föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv överklagar fängelsedomen till Högsta domstolen, rapporterar Skånska Dagbladet.
Både tingsrätten och hovrätten dömde mamman och pappan till åtta års fängelse.
För att målet ska tas upp av HD måste det finnas speciella skäl. Av cirka 6 000 överklaganden som varje år kommer in tas endast runt 100 upp.

Brittisk seriemördare får inte gifta sig. Den fängslade seriemördaren Levi Bellfield har fått avslag på en begäran om att få gifta sig med sin flickvän, rapporterar The Guardian.
En ny brittisk lag ska hindra de brottslingar som begått riktigt allvarliga brott att ”åtnjuta livshändelser som de berövat sina offer från att uppleva”, enligt ett uttalande från Storbritanniens justitiedepartement.
Tidigare har giftermål bara kunnat nekas av säkerhetsskäl.
Den 56-årige Bellfield avtjänar dubbla livstidsstraff för morden på två unga kvinnor och en 13-årig flicka, samt mordförsök på en ung kvinna, brott han begick under tidigt 2000-tal. Han kommer aldrig att släppas fri.

Mumiens eviga skrik kan tyda på plågsam död. En egyptisk mumie, känd för sitt fasansfulla ansiktsuttryck, kan ha mött en våldsam död, rapporterar flera medier utifrån nya forskningsfynd.
Munnen gapar öppen i ett skrik som stelnat för all framtid. Nu har forskare med hjälp av skiktröntgen kunnat avslöja detaljer om kvinnan. Enligt studien, som publiceras i Frontiers in Medicine, var kvinnan 48 år när hon dog för omkring 3 500 år sedan. Hon var 154 centimeter lång och hade en mild ledinflammation.
Studien har inte kunnat slå fast den exakta dödsorsaken, men forskarnas teori är att hon dött skrikandes av smärta. Samtidigt, betonar de, speglar en mumies ansikte inte alltid hur döden inföll. Flera andra faktorer, som nedbrytningsprocessen, kan påverka.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.