Nyhetsplock fredag 2 augusti 2024

Publicerad 2024-08-02

Värnamopolisen varnar om falska 500-kronors sedlar, kvinnlig torped frias för gängmord, UD skärper reseavrådan till Israel och Palestina, Ryssland misstänks ligga bakom inbrott i finska vattenverk och jordens resurser slut för i år.

Värnamopolisen varnar om falska 500-kronorssedlar. Falska 500-lappar är just nu i omlopp i länet, varnar Värnamopolisen. Flera butiker i Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo har drabbats av betalning med sedlar som sedan visat sig vara oäkta, rapporterar SVT.
I ett inlägg på sociala medier uppmanar Värnamopolisen allmänheten för att vara extra uppmärksamma och kontrollera sedlar som man får i betalning.
Polisen ger rådet att gå in på Riksbankens sajt och jämföra med bilder och beskrivningar där om man är osäker på en sedels äkthet. På en äkta sedel finns det exempelvis partier som ska skifta färg, koppartryck, säkerhetsband, bilder som syns under UV-lampa med mera.

Kvinnlig torped frias för gängmord. En 20-årig kvinna som stod åtalad för att ha mördat en 17-årig pojke i Norrköping frias för mord, meddelade Norrköpings tingsrätt igår.
Enligt åtalet uppgav kvinnan att hon ville köpa ett par hörlurar av pojken, och stämde träff med honom. Därefter sköts han i huvudet, vilket kvinnan nekar till att ha gjort. Hon erkänner däremot att hon stämde träff med den dödade pojken. Att det inte fanns några vittnen som såg henne skjuta 17-åringen var en av anledningarna till att hon friades.
Kvinnan döms däremot till 12 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott, detta efter att ha skjutit mot en lägenhet i Norrköping förra hösten, vilket hon erkänt.
Hon är den första kvinnan i svensk rättshistoria som stått åtalad för att ha varit skytt i ett gängrelaterat mord.

UD skärper reseavrådan till Israel och Palestina. Utrikesdepartementet skärper sin reseavrådan gällande resor till Israel och Palestina, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.
”Från och med nu gäller strikt avrådan från alla resor till båda länderna. Ta detta beslut på allvar.”
Säkerhetsläget i Mellanöstern är allvarligt och kan snabbt bli värre, tillägger han.

Ryssland misstänks ligga bakom inbrott i finska vattenverk. Ryssland tros ligga bakom en lång rad inbrott i finska vattenverk under sommaren, rapporterar Foreign Policy och finländska medier.
Inbrotten tros syfta till att undersöka anläggningarna med planer på att förgifta dricksvattnet eller till att bara skapa oro och ett abstrakt hot, uppger flera experter.
– Ryssland har tidigare talat om förgiftning av vatten som ett sätt att försöka paralysera ett samhälle, säger Rysslandsexperten och forskaren i säkerhetspolitik Hanna Smith till svenska Yles nyhetspodd.
Hon säger också att inbrotten vid vattenverk har varit så många under en kort tid att man inte kan utesluta att de är sammankopplade.
– Det skulle inte vara helt överraskande om det till slut visar sig att Ryssland ligger bakom det här, säger Smith.
Totalt har det varit elva inbrott, inget har stulits och inga misstänkta har gripits. Flera kommuner har stärkt säkerheten runt anläggningarna.
De senaste månaderna har sabotage riktats mot flera sorters kritisk infrastruktur i Finland, enligt Iltalehti. Det rör sig bland annat om GPS-störningar och fällda elstolpar och telefonmaster.

Jordens resurser slut för i år. Den första augusti inföll den så kallade ”Earth overshoot day”, enligt en mätning från organisationen Global Footprint Network. Det innebär att mänskligheten gjort slut på jordens förnybara resurser för i år.
Vi förbrukar alltså planetens naturresurser 1,7 gånger snabbare än vad våra ekosystem kan återgenerera dem. Överanvändningen leder till omfattande konsekvenser i form av bland annat minskad biologisk mångfald och mer koldioxid i atmosfären. Det riskerar i sin tur att leda till att extremväder blir allt vanligare och att matproduktionen minskar.
Sverige är dessutom bland de sämsta länderna i världen när det gäller resursslöseri. Våra resurser var förbrukade redan i april i år, enligt TV4 Nyheterna.
Mätningarna från Global Footprint Network har gjorts sedan 1970-talet. Då inföll Earth overshoot day den 25 december. Sedan dess har resursförbrukningen stigit stadigt år efter år och 2010 inföll datumet för första gången i augusti.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.