Nyhetsplock torsdag 1 augusti 2024

Publicerad 2024-08-01

JO kräver att personer på Swish-listor skyddas, misstänkt föremål var skarp hemmagjord bomb, handledare döms för våldtäkt mot gymnasieelev, två meter lång orm omhändertagen i Tierp och malaysisk festival stämmer band på 26 miljoner efter kyss.

JO kräver att personer på Swish-listor skyddas. Personer som förekommer på telefonlistor med misstänkta köpare av sex eller droger måste skyddas från att få sina identiteter avslöjade, säger Justitieombudsmannen till P4 Göteborg efter att över 200 namn offentliggjorts i en förundersökning om en kopplerihärva.
– Åklagaren måste alltid fundera igenom det här och göra integritetsintrånget så litet som möjligt, säger JO Per Lennerbrant.
I fjol granskade JO åklagarens hantering av en lista över personer som swishat en misstänkt drogsäljare i Sundsvall. Det ledde inte till någon kritik, men även då underströk han vikten av hänsyn till den personliga integriteten.

Misstänkt föremål var en skarp hemmagjord bomb. Det misstänkta föremålet som hittades i Bäckagård i Halmstad under natten mot tisdag var en hemmagjord bomb, rapporterar Hallandsposten.
– Bomben briserade inte eftersom stubinen självslocknade, säger Jenny Jerrhage på polisen till tidningen.
I nuläget vet polisen inte hur pass stor skadan hade blivit om bomben utlösts.
– Det är svårt att säga exakt hur kraftfull sprängladdningen var men rent fysiskt var den stor som en tennisboll, berättar Jerrhage.
Ingen är misstänkt i nuläget. Inte heller någon måltavla för dådet har identifierats.

Handledare döms för våldtäkt mot gymnasieelev. En man i 40-årsåldern från Örebro län har dömts till fängelse för att ha våldtagit en kvinnlig gymnasieelev som han var handledare åt, skriver Nerikes Allehanda.
Eleven anlände till Örebro från en annan del av landet i mars för att genomföra en två veckor lång praktik med mannen som handledare.
När kvinnan sedan berättade om övergreppet för sin lärare visade det sig att även den elev som praktiserade hos mannen året innan hade blivit utsatt.
Mannen döms till tre års fängelse för att ha våldtagit den ena kvinnan och sexuellt ofredat den andra. Han döms även för vapen- och narkotikabrott efter att polisen hittat en mindre mängd militär ammunition, stora mängder civil ammunition samt olika typer av narkotika i hans hem.
Mannen arbetade som väktarhundförare och instruktör åt ett stort bevakningsföretag.

Två meter lång orm omhändertagen i Tierp. Under natten mot onsdag omhändertog polisen en två meter lång orm i Tierps kommun.
Det var en förbipasserande som såg ormen slingra sig på en väg i Karlholmsbruk. Han lyckades fånga in den och slog sen larm till polisen.
– Han bedömde att det kunde röra sig om en brunspräcklig, tung och cirka två meter lång boaorm och som tur är hade han lite vana av ormar så han fångade in den och kontaktade oss, säger Daniel Winge, befäl vid polisregion Mitt.
Ormen omhändertogs av polisen och förvarades till en början på en station i Uppsala, men fördes senare till Skansens akvarium. Förhoppningen är fortfarande att ormens ägare hör av sig till polisen.

Malaysisk festival stämmer band på 26 miljoner efter kyss. Good vibes-festivalen i Malaysia kräver poprockbandet The 1975 på motsvarande 25,8 miljoner kronor efter att sångaren Matty Healy och basisten Ross MacDonald kysstes på scen under fjolårets upplaga av festivalen, rapporterar NME.
Under konserten, som ägde rum den 21 juli förra året, vädrade sångaren sina åsikter om att samkönade äktenskap är otillåtna.
– Jag förstår inte poängen med att bjuda in The 1975 till ett land och sedan säga åt oss vem vi får ha sex med, sa Healy till publiken i samband med kyssen.
Enligt stämningen gick bandet emot festivalens restriktioner mot svordomar, rökning, att klä av sig eller att prata om politik och religion, samt att bandet medvetet gick emot förbudet att kyssa någon i publiken eller varandra.
Efter händelsen bannlystes The 1975 i hela Malaysia.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.