Av Anders Cardell 2024-04-17
I Stockholms tingsrätt har man precis inlett ett mål som har fokus på Assad-regimens brott. Tusentals civila skadades eller dog och hela kvarter jämnades med marken när Assad-regimens armé anföll Homs och Hama i början av inbördeskriget i Syrien 2012. I vad som beskrivs som ”en unik rättegång” anklagas nu en avhoppad brigadgeneral som flytt till Sverige för delaktighet i krigsbrott.Rättegången som inleds på måndag är även den första i Europa där arméns krigföring provas som krigsbrott, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders, som kallar det för ett ”historiskt mål”.
– Det som sticker ut är att målet rör regimens krigföring. Det är ingen liten sak eftersom man haft detta som strategi sedan det folkliga upproret, att komma in och belägra städer och genomföra urskillningslösa attacker med resultat att man jämnar hela området med marken, säger hon.
Anfallen, som senare även tog sikte på närliggande Hama, utgjorde enligt svenska åklagare krigsbrott, då man inte skilde på civila och militära mål.
Bland annat dog den amerikanska journalisten Marie Colvin och den franske fotografen Remi Ochlik då ett mediecenter i Baba Amr bombades.
Ett av de stora problemen med denna typ av åtal verkar handla om möjligheter att kunna påvisa att det funnits ett uttryckligt uppsåt bakom attacker mot civila mål.
Samtidigt behöver det inte finnas ett uttalat uppsåt för att det ska vara möjligt att åtala människor för brott.
Det räcker med att stridande parter uppvisar underlåtenhet och likgiltighet inför att ett stort antal civila förlorar sina liv.
Det är svårt att inte se paralleller mellan det som ägt rum i Syrien med det som pågår i Gaza.
När det handlar om intentionerna bakom det som sker i Gaza talar uttalanden från officiella israeliska företrädare och erfarenheter från slagfältet, sitt tydliga språk.
Frågan man ställer sig är: ”Vart är åtalen och arresteringsordrarna för människor som företräder Israels regering och militär?”
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten » Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.