Foto: Save the children

Begår Israel krigsbrott och brott mot mänskligheten – men inte folkmord?

Av Anders Cardell 2024-04-01

Ja, det är faktiskt vad som diskuteras avseende det idoga dödandet på Gazaremsan. FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena, Francesca Albanese har uttryckt att det finns ”tydliga tecken på att Israel begår folkmord i Gaza”. Enligt Francesca Albanese, kan Israel ha brutit mot tre av fem lagar i FN:s folkmordskonvention.

Albanese menar att det bland annat finns tecken på att Israel ägnar sig åt etnisk rensning i Gaza.

”Den överväldigande karaktären och omfattningen av Israels angrepp på Gaza och de destruktiva livsförhållanden som de har tillfogat, avslöjar en avsikt att fysiskt förstöra palestinier som grupp”, skriver hon i en ny rapport.

Albaneses ordval har fått kritik av Ove Bring, som är professor emeritus i folkrätt.

Enligt Ove Bring finns tydliga tecken på att Israel begått krigsbrott och brott mot mänskligheten, men inte folkmord.

Enligt Joachim Åhman, professor i folkrätt vid Göteborgs universitet, måste det finnas en medveten avsikt bakom Israels agerande för att det ska klassas som folkmord.

– Det räcker inte att bevisa handlingarna utan man måste visa att avsikten med dödandet är att förinta en viss grupp, vilket generellt sett är svårt, säger han.

Det är inte första gången som Israel anklagas för folkmord. I november anmäldes den israeliska staten till domstolen ICC för misstänkt folkmord. 

Bakom anmälan stod 400 advokater, frågan utreds även i internationella domstolen ICJ. 

Israel har avfärdat Albaneses rapport i sin helhet och har även anklagat henne för antisemitism, samtidigt finns det mängder av uttalanden från officiella israeliska företrädare som talar för att det finns folkmordsambitioner.

Om vi utgår från lägstanivån, det vill säga att Israel lever upp till kriterierna för krigsbrott och brott mot mänskligheten som det finns en konsensus för, vad tänker Sveriges regering göra åt detta?

Är det rimligt att bedriva någon form av samarbete med en regering som begår brott mot mänskligheten?

Är det rimligt att Sverige fortsätter sina handelsförbindelser med en stat som begår brott mot mänskligheten?

Det har pratats en hel del om vikten av att stoppa all form av finansiering till organisationer och verksamheter som bidrar till terror.

Är det möjligt att vara trovärdig i sådana samtal, om man samtidigt behåller sina handelsförbindelser till en stat som begår upprepade brott mot mänskligheten?

Kriget i Gaza har bidragit till att skapa en djup förtroendekris i USA.

De mycket osunda och korrumperande relationer som existerar mellan politiska ledare i USA och radikala sionistiska intressen, har gjort att en stor del av befolkningen förlorat förtroende för landets politiska ledning.

Undersökningar visar att det finns en milsvid skillnad mellan amerikanska väljare och förtroendevaldas uppfattningar i fråga om konflikten i Gaza.

Sveriges regering behöver bestämma sig för om man ska vara en moralisk och etisk förebild och agera i enlighet med internationell lagstiftning, eller låta sig styras av samma typ av exceptionalism som gjort att många tappat tilliten för USA:s ledare och politik.

Låt oss inte acceptera att regeringen gör oss medskyldiga till folkmord eller brott mot mänskligheten. Ett rimligt krav, till att börja med, är ett stopp för all handel med Israel.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.