Nyhetssammandrag torsdag 29 februari 2024

Publicerad 2024-02-29

Allt fler barn får antidepressiva, pilotprojekt för sociala insatsstyrkor, Säpo flaggade över 1000 migranter, cancerbesked dröjde 13 år, kvinna frös ihjäl efter att ha nekats psykisk vård och 499 noshörningar dödade i tjuvjakt.

Allt fler barn får antidepressiva. Fler barn som får psykofarmaka, fler barn som uppger att de mår psykiskt dåligt och fler barn som har kontakt med vården för psykisk ohälsa.
Det är den dystra bilden i Barnombudsmannens (BO) årsrapport, som överlämnades till regeringen i igår.
Årsrapporten visar att 100 000 barn väntar längre än vårdgarantins 30 dagar på att få psykiatrisk vård, en ökning med 80 procent på bara ett par års tid. Det är dessutom stora regionala skillnader.
Psykofarmaka till barn ökar också rejält. Detta gäller särskilt förskrivning till flickor. Hos dem ökade uttagen av antidepressiva läkemedel med 33 procent mellan 2020 och 2022.
BO efterlyser en skyndsam nationell kartläggning av hur och varför psykofarmaka förskrivs till barn och hur detta kombineras med andra vårdinsatser.

Pilotprojekt för sociala insatsstyrkor. Så kallade sociala förstärkningsteam ska prövas i pilotprojekt i sex kommuner runt om i landet.
Teamen, som i Tidöavtalet kallas för en nationell social insatsstyrka, ska stötta socialtjänsten i områden där kriminaliteten eskalerat eller där socialtjänsten är hårt ansatt.
– Det undgår ingen att vi har en mycket negativ utveckling när det gäller barn och unga som rekryteras och socialiseras in i kriminella nätverk och begår mycket grova brott, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vid en pressträff.
Kommunerna där verksamheten ska prövas i ett första skede är Borås, Håbo, Kalmar, Sundsvall, Strängnäs och Uppsala. Teamen sorterar under Socialstyrelsen.

Säpo flaggade över 1000 migranter. Förra året flaggade Säpo drygt 1 063 personer och avrådde Migrationsverket från att ge dem arbetstillstånd, uppehållstillstånd eller medborgarskap.
Det är nästan fem gånger så ofta som för några år sedan, skriver Sydsvenskan i en granskning.
Bakgrunden är den högre terrorhotnivån men även nya rutiner hos Säkerhetspolisen, skriver tidningen.
– Om vi avråder från ett positivt beslut så bygger det på en bedömning att en individ utgör eller kan komma att utgöra en säkerhetsrisk, säger Säpos presstalesperson Adam Isaksson Samara.
Det ökade antalet avrådan om avslag sker trots att ansökningarna om medborgarskap, asyl eller uppehållstillstånd blir färre.

Cancerbesked dröjde 13 år. Det tog hela 13 år för en man i Jönköpingstrakten att få en prostatacancerdiagnos – och nu går sjukdomen inte att bota, rapporterar P4 Jönköping.
Den aktuella vårdcentralen har upprättat en lex Maria-anmälan.
Mannen lämnade ett PSA-prov 2010 och trots att värdena var högt över det normala signerades det inte av en läkare förrän tio månader senare.
Mannen kontaktades aldrig och provsvaret fördes heller inte in i hans journal. 2023 sökte mannen vård på nytt och då hade prostatacancern spridit sig.
Vårdcentralen skriver i lex Maria-anmälan att sjukdomen kanske hade gått att bota om den hade behandlats tidigare.

Kvinna frös ihjäl efter att ha nekats psykisk vård. En ung kvinna med vanföreställningar hämtades av ambulans när hon gick runt barfota förra vintern. Dagen efter hittades kvinnan död i en snödriva, rapporterar flera medier.
Ivo har utrett fallet och riktar kritik mot omhändertagandet av kvinnan. Trots att kvinnan, som bodde i Västsverige, besökte tre olika vårdinrättningar och fyra olika läkare var inblandade under ett dygn, tvångsvårdades hon inte.
I utredningen pekar man på att hon led av en allvarlig psykisk sjukdom och uppfyllde alla kriterier för att tvångsvårdas samt att hon frös ihjäl som en följd av att hon inte lades in.
– Den här tragiska händelsen illustrerar när flera länkar har brustit i en kedja, säger Jesper Swärd, chefläkare för Uddevalla och Trollhättans sjukhus till P4 Väst.

499 noshörningar dödade i tjuvjakt. Förra året dödades 499 noshörningar av tjuvjägare i Sydafrika, de flesta av dem i statligt ägda nationalparker.
Antalet innebär en ökning med cirka 50 djur jämfört med året innan.
Trots försök att minska den illegala handeln av hornen, som noshörningarna jagas för, finns en hög efterfrågan från asiatiska länder. Där används horn i traditionell medicin.
De senaste åren har sydafrikanska myndigheter utökat säkerheten i parkerna, särskilt omkring nationalparken Kruger, där noshörningsbeståndet minskat från över 10 000 till 3 000 noshörningar de senaste 15 åren.
Satsningarna har lett till att färre noshörningar dödats där. Men det har också lett till ökad tjuvjakt i andra nationalparker. I en djurpark i östra KwaZulu-Natalprovinsen dödades 307 lejon.
– Det här är den största förlusten vi haft i den här provinsen, säger miljöminister Barbara Creecy.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.