Publicerad 2024-01-14
Sverige kan få flest fångar i EU, man död – hittades blodig i dike, två män gripna för utpressning och rån, ECB-chefen: Donald Trump utgör "ett hot" mot Europa och störningar i GPS-system i Sverige kopplas till Ryssland.Sverige kan få flest fångar i EU. Om tio år kan Sverige vara det land som har flest fångar i hela EU per capita.
35 000 personer kommer då att sitta i svenska fängelser, enligt Kriminalvårdens beräkningar – förutsatt att Tidöpartiernas alla straffskärpningar blir verklighet.
Detta skulle bli en rejäl ökning då det sitter 6 000 fångar i dag.
– Vi är mitt i kanske den största förändringen i modern tid för Kriminalvården, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i Ekots lördagsintervju.
Men myndigheten har beräknat att få klart 27 000 platser på häkten och fängelser, vilket Holmgren tror kommer räcka.
– 35 000 är ett högt scenario som vi inte alls är säkra på. Vi är trygga med att vi har gjort våra bästa möjliga bedömningar, men det är teoretiskt. Det bygger till exempel på att regering och riksdag helt och hållet tar bort reglerna om villkorlig frigivning som skulle få stor effekt och det vet man inte hur det blir med det i slutändan till exempel, säger Martin Holmgren.
Man död – hittades blodig i dike. Under fredagskvällen hittades en svårt skadad man i Halmstad. Han hittades vid 20.30-tiden i ett vattenfyllt dike med en elsparkcykel.
– Det har funnits förbipasserande som har larmat om mannen och som inlett HLR. Sen om de är vittnen till olyckan finns ingen information om, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.
Mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.
Polisen misstänker att mannen blivit påkörd och har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik, smitning från trafikolycka och vållande till annans död.
– Det kan komma att ändras beroende på vad vi kommer fram till. Det finns ingen misstänkt gripen i nuläget, säger Svedemyr på polisen.
Anhöriga är underrättade.
Två män gripna för utpressning och rån. Polisen har gripit två män i 25-30-årsåldern vid Skärholmens centrum misstänka för rån och utpressning.
– De har genom hot sagt åt målsägande vad hen ska göra, säger OIa Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.
Även målsägande har tagits om hand av polisen.
Polisen uppger att målsägande blivit tvingad att ”utföra tjänster som kopplas till ekonomiska transaktioner”, men vill inte gå in på exakt hur utpressningen och rånet ska gått till eller hur mycket pengar det rör sig om med hänvisning till att det är tidigt i brottsutredningen.
ECB-chefen: Trump utgör ”ett hot” mot Europa. En seger för Donald Trump i presidentvalet i USA i november skulle utgöra ett tydligt hot mot Europa, enligt Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB).
Hon hänvisar till Trumps år som USA:s president, 2017-2021.
– Genom att titta på hur han gjorde under de fyra åren är det ett tydligt hot. Det räcker att titta på strafftullar, inställningen till Nato och kampen mot klimatförändringarna, säger hon i en intervju med den statliga franska tv-kanalen France 2 enligt tidningen Financial Times.
Den 68-åriga ECB-chefen avfärdar i intervjun även rykten om att hon skulle vara på väg att lämna sitt nuvarande uppdrag för att bli fransk utrikesminister. Hon säger sig inte ha några planer på att avgå mitt i kampen mot inflationen.
Störningar i GPS-system i Sverige kopplas till Ryssland. Senast i onsdags upplevde ett trafikflygplan över Kristianstadtrakten störningar i GPS-systemet.
– Vi kan konstatera att GPS-störningarna fortsätter. Sedan tidsfönstret 18-26 december har vi totalt fått in ungefär fem stycken rapporter, säger Johan Westin, flyginspektör på Transportstyrelsen, till SVT Nyheter.
Störningarna har främst märkts av i södra Sverige och sydöstra Östersjön och tros vara kopplade till Ryssland.
Enligt den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, startade störningarna i samband med att den ryska östersjömarinen i Kaliningrad meddelade en telekrigsövning med målet att störa ”fiendens navigering och telekommunikation”.
– Jag tror att det är ett exempel på en hybridaktivitet och syftet med dem är att skapa osäkerhet. Man kan använda det för påverkan och för att skapa splittring i samhällen och mellan nationer, säger Must-chefen Thomas Nilsson till SVT.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.