Nyhetssammandrag tisdag 9 januari 2024

Publicerad 2024-01-09

Höll personer fångna i källare, fem personer räddade ur gruva, fler måste göra värnplikt mot sin vilja, Karlshamnsverket igång efter extremkylan, man anhållen för mordet på Emilie Meng och en majoritet begår brott efter LVU-placering.

En man i 30-årsåldern har gripits i Malmö efter att ha spärrat in flera personer i en källare.
Polisen larmades till en adress vid 12-tiden och där hittades fyra personer som hölls fångna mot sin vilja i källaren.
Mannen ska även ha hotat dem med ett pistolliknande föremål. Han greps på plats och misstänks för grovt olaga hot och olaga frihetsberövande.
– De ska ha hållits fångna i närtid och inte under längre tid. Vi har en teori om vad som hänt men håller nu förhör med den misstänkta och målsägande så vi vill därför inte gå in på detaljer ännu, säger Filip Annas, presstalesperson på polisen.
Är de som hållits fågna och den misstänkte bekanta med varandra?
– Jag har inte några uppgifter om att de känner varandra, säger han.
Det pistolliknande föremålet undersöks och tros vara en replika. Ingen person ska ha kommit till skada fysiskt.

Fem personer räddade ur gruva. I två dagar har fem personer varit strandsatta i en översvämmad gruva i Slovenien.
Nu har personerna räddats, rapporterar nyhetsbyrån STA.
Det är en familj på tre tillsammans med två guider som suttit fast sedan i lördags morse efter att ett kraftigt regnfall svämmat över Krizna Jama-grottan, en välbesökt turistattraktion i södra Slovenien.
Personerna har tidigare inte kunnat räddas på grund av den höga vattennivån.
Dykare har däremot kunnat transportera medicin och förnödenheter till de strandsatta, som enligt uppgifter till den slovenska nyhetsbyrån ska ha befunnit sig cirka två kilometer in i grottans djup.

I framtiden planerar Försvarsmakten att utbilda 10 000 värnpliktiga årligen från 2030, vilket innebär att fler kan behöva göra värnplikten mot sin vilja.
Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, säger att man inte längre kan beakta individens motivation och intresse och att försvaret går före personligt intresse.
Hon poängterar att det inte är frivilligt och att försvaret av landet prioriteras över personliga intressen.
Trots att nästan alla 17-åringar anser att ett försvar är viktigt, är bara hälften positiva till att bli inkallade.
Malm påpekar att vissa, som elitidrottare, försöker undvika värnplikt, men de behövs i specifika förband.
Plikt- och prövningsverket har kallat 4 500 som inte är intresserade men uppfyller kraven.
Under mönstringsperioden i januari och februari får knappt 110 000 ungdomar födda 2006 mönstringsunderlaget, och i mars får de besked om de ska mönstra eller inte. Totalt kommer 28 000 att kallas, varav 8 000 tas ut till värnplikt.

Karlshamnsverket igång efter extremkylan. Reservkraftverket i Karlshamn är i drift, rapporterar P4 Blekinge.
Oljekraftverket kör med båda blocken på morgonen och förmiddagen efter den senaste tidens kyla som drabbat hela landet.
”Saker som blåst avgör, det ska blåsa mer de närmaste dagarna och då minskar pressen på elsystemet och därmed också sannolikheten för att Svenska kraftnät ska beordra att vi är i drift”, säger Karlshamnsverkets platschef Henrik Svensson till kanalen.

En 32-årig man åtalas för att ha kidnappat, våldtagit och mördat 17-åriga Emilie Meng i Danmark, rapporterar Ekstrabladet och danska TV2.
Emilie Meng försvann sommaren 2016 och hittades kring ett halvår senare i en sjö, utanför Korsör.
Mannen greps i april förra året efter att han kidnappat en 13-årig flicka i Kirkerup. Han misstänks ha frihetsberövat henne under en längre tid, utsatt henne för en våldtäkt och försökt döda henne.
När mannnen greps kopplades han till Emelie Meng-fallet och ytterligare ett fall hösten 2022 då han misstänkt ha försökt attackera och våldta en tonårsflicka som var ute på en kvällspromenad.
Flickan lyckades skrika vilket fick gärningsmannen att fly. Rättegången börjar i maj.

Majoritet begick brott efter LVU-placering. En kartläggning som TV4:s Kalla fakta har gjort visar att LVU-placeringar inte har förhindrat att barn och unga senare begår brott.
Av tusentals förvaltningsrättsdomar från 2019 identifierade Kalla Fakta 240 fall som rörde tidigare ostraffade unga som omhändertogs med motiveringen att de riskerade att dras in i kriminalitet. Merparten placerades på HVB- eller SIS-hem.
I dag är 201 av dem, det vill säga 84 procent, dömda för brott. 161 har dömts för mer än ett brott, 31 har dömts för rån, åtta för mordförsök eller inblandning i mordförsök och en är dömd för det uppmärksammade mordet på en polis i Biskopsgården i Göteborg.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger till Kalla Fakta att det är ett misslyckande, men att det inte heller är ett alternativ att inte omhänderta barn i kriminella miljöer.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.