Publicerad 2023-10-04
Polisen larmar – har inte tid att avlyssna, infiltratör spelade in samtal med mordmisstänkt man, nytt åtal mot tidigare Allra-vd, SD vill peta rikspolischefen och spanska nattklubbsägare kan få fängelse efter brand.Polisen larmar – har inte tid att avlyssna. Det blir svårt för polisen att använda sig av den nya avlyssningslagen i nuläget. Åtminstone inte i den utsträckning som behövs.
Det anser Polisförbundet som vill se ökade resurser för att den nya lagen ska ge effekt, rapporterar SVT.
– Den ger oss stora möjligheter, men i dag har vi inte tillräckligt med resurser, säger Andrew Tomkinson, företrädare för Polisförbundet i Region Mitt.
Från och med den 1 oktober kan polisen lyssna av samtal utan misstanke om brott. Det är ett nytt verktyg i det förebyggande arbetet mot de kriminella gängen. Men enligt Polisförbundet kan lagen bli uddlös.
– Redan innan den nya lagen saknade vi tillräckligt med resurser. Människor som rör sig i kriminella kretsar byter ofta telefon för att inte bli spårade. Det är enormt resurskrävande och i nuläget kan vi inte flytta fram positionerna, säger Andrew Tomkinson.
Alla delar dock inte Polisförbundets bild. Jale Poljarevius, underrättelsechef i Region Mitt, menar att det främst riskerar att bli ett problem på lång sikt.
– I nuläget har vi tillräckligt med resurser för att kunna starta upp satsningen i vår region. Om vi däremot inte får ökade resurser i framtiden kommer vi att få problem, och därför planerar vi för anställningar, säger han.
Infiltratör spelade in samtal med mordmisstänkt man. En 35-årig man i Växjö åtalas för att ha mördat sin mamma för tolv år sedan. Polisen har använt sig av en infiltratör för att samla bevis mot mannen, rapporterar Smålandsposten.
Mannen anhölls redan dagen efter att den 58-åriga kvinnan hittades död i familjens garage i mars 2011, men släpptes några månader senare. Hon hade utsatts för minst 25 hugg med en yxa.
När den misstänkte släpptes ur häktet 2011 saknades i stort sett teknisk bevisning, men tack vare en modernare teknik har nu dna-spår från den misstänkte hittats på yxans skaft, liksom på handduken som användes för att torka av yxan.
Dessutom har uppgifter kommit fram genom infiltration. I samtal har den misstänkte lämnat flera unika detaljer om mordet, uppger åklagaren.
Infiltrationen har skett i samarbete med Nationella operativa avdelningen (Noa). Den misstänkta mannen nekar till brott.
Nytt åtal mot tidigare Allra-vd. Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot fem personer, däribland tidigare vd Alexander Ernstberger, för att undanhållit miljonbelopp från pensionsspararna i samband med Allrahärvan. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.
Enligt EBM ska Ernstberger ha gjort sig av med tillgångar värda 140 miljoner kronor inför hovrättens dom och därför åtalas han nu för grov oredlighet.
– I det här fallet handlar det om att man skänkt bort tillgångar för att slippa ersätta de pensionssparare vars pengar man tidigare tagit, säger EBM:s seniora åklagare Johan Bäckström.
Dessutom åtalas två advokater, en auktoriserad revisor och en nära anhörig för medhjälp till vårdslöshet mot borgenär.
Åtalet kommer naturligtvis väldigt ”lägligt” just när Högsta domstolen funderar på om Ernstberger ska få resning.
Tilläggas kan att inga av pensionsspararna som har placerat sina pengar hos Allra har förlorat sina penar. Tvärtom har de fått en bra avkastning på vad de placerat i Allras fonder.
SD vill peta rikspolischefen. Sverigedemokraterna vill avsätta rikspolischef Anders Thornberg.
– Vi har inte fått regeringen med på det tåget ännu. Men Anders Thornbergs tid är ju räknad så han kommer att bytas ut, säger SD:s talesperson i polisfrågor, Katja Nyberg, till Expressen.
Nyberg menar att polisen inte fungerar ”fullt ut i dag” på grund av strukturella problem i organisationen. Hon lyfter koranbränningarna, passkaoset och turerna kring Linda Staaf och Mats Löfving som tre exempel där polisen har brustit.
Där är rikspolischefen ytterst ansvarig och ”det är väldigt viktigt att man har en person där som är redo att gå in och ändra om”, enligt Nyberg.
Spanska nattklubbsägare kan få fängelse efter brand. Spanska myndigheter utreder nu nattklubbsbranden i Murcia som dråp efter att 13 personer omkom i en brand på två nattklubbar.
Båda nattklubbarna, som låg vägg i vägg, hade av myndigheterna beordrats att stänga redan i januari 2022 men valde att inte stänga.
Utredningen ska undersöka om nattklubbsägarna misslyckats med att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder, säger stadens högsta åklagare Jose Luis Diaz Manzanera till tidningen La Opinion de Murcia.
Om dödsfallen orsakades av oaktsamhet eller otillräckliga säkerhetsåtgärder kan de ansvariga riskera upp till nio års fängelse ”eftersom det är ett fall som involverar ett stort antal dödsfall”, säger han.
Varför branden bröt ut är ännu inte klarlagt.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.