Publicerad 2023-07-28
Brottsutredare döms för dataintrång, dna-träff vid trafikkontroll kan lösa tio år gammalt våldtäktsförsök, 23 personer åtalas i stort gängmål, tekniska fel och uteblivna larm på fotbojor, svårare att hitta polishästar och kvinna i Singapore avrättas.Brottsutredare döms för dataintrång. En före detta brottsutredare vid Polisen i Värmland har dömts för dataintrång efter att ha gjort otillåtna slagningar i polisregister, rapporterar SVT. Slagningarna gällde två personer hon hade en kärleksrelation till.
Slagningarna gällde två män som hon ska ha haft en kärleksrelation till, varav den ena dömts för att inifrån Kumlaanstalten ha hjälpt till med “Kurdiska rävens” narkotikaaffärer. Brott som kvinnan var med och utredde.
Slagningarna genomfördes vid tolv tillfällen under förra året och nu har Södertörns tingsrätt dömt kvinnan till 70 dagsböter för dataintrång.
Kvinnan har erkänt gärningarna och hade redan innan åtal väcktes sagt upp sig hos Polisen.
Dna-träff vid trafikkontroll kan lösa tio år gammalt våldtäktsförsök. En man åtalas för ett våldtäktsförsök som inträffade 2013. Detta efter att han tidigare i år stoppats vid en trafikkontroll och dna-topsats, vilket gav träff i fallet, uppger Bohuslänningen.
Under Uddevallakalaset 2013 blev en kvinna utsatt för ett våldtäktsförsök. Gärningen avbröts av förbipasserande och den misstänkta mannen sprang från platsen och förvann.
Spår i form av den misstänktes DNA säkrades men ärendet lades ner då det vid den tidpunkten inte fanns fler spaningsuppslag.
Nästan 10 år senare, i februari 2023, stoppas en man född 1995 i en trafikkontroll i Göteborg och han topsas i samband med förhör, misstänkt i ett annat ärende.
Hans DNA gav träff mot de spår som säkrats under förundersökningen om våldtäktsförsöket i Uddevalla.
– Att kunna åtala mannen känns naturligtvis jättebra, säger Fredrik Brax vid sektionen för grova brott, med tillägger att Polisen flera gånger varit brottslingar på spåren med hjälp av dna. Men detta fall är lite unikt när man är så pass nära preskriberingsdatumet
Preskriptionstiden för våldtäktsförsök är tio år och ärendet skulle komma att preskriberas den 27 juli 2023.
23 personer åtalas i stort gängmål. Ett stort åtal har väckts som rör nätverksbrottslighet i Sundsvall, enligt pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Det handlar om ärenden som rör ett stort antal gärningar, främst i Sundsvall under perioden 2 december 2022 till den 26 januari 2023. Totalt åtalas 23 personer, många av dem för flera gärningar.
– Bland de åtalade finns en huvudman i Sundsvall och några lokala medhjälpare som i olika grad bidragit till brottsligheten. Därutöver finns ett tiotal så kallade utförare som är tillresta från olika delar av landet och som åtagit sig att mot ersättning utföra grova våldsbrott för uppdragsgivarens räkning, säger vice chefsåklagare Karin Everitt.
Bakgrunden till händelserna är en konflikt som uppstått mellan lokala grenar av det så kallade Dalennätverket från Stockholm och Nätverk Foxtrot som leds av Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”. Konflikten har uppstått främst på grund av konkurrens om narkotikamarknaden i Sundsvall.
Tingsrättsförhandlingen inleds den 14 augusti och beräknas pågå till mitten av oktober.
Tekniska fel och uteblivna larm på fotbojor. Elektroniska fotbojor som ska hindra män från att förfölja kvinnor fungerar så dåligt att de knappt används, rapporterar P4 Kalmar.
Poliser som kanalen pratat med vittnar om tekniska problem i fotbojorna som uteblivna larm, glapp och falsklarm.
Fotbojan är tänkt att stärka kontaktförbudet och skyddet för den som är hotad. Systemet ska larma när en person med fotboja närmar sig den hotade.
– På tio veckor hade jag 40 larm. Men man vet inte om det är falsk larm eller riktigt hot. Det blir ju en pressad situation, säger ”Sara” som förföljts av en man med elektronisk fotboja som tidigare begått våldsbrott mot henne.
I region Nord har Polisen felanmält fotbojan till tillverkaren.
Svårare att hitta polishästar. Polisen har fått det allt svårare att hitta lämpliga hästar för att bli polishästar, rapporterar Ekot.
Orsaken är framför allt att uppfödare hellre avlar fram tävlingshästar av ekonomiska skäl.
– Mycket av aveln går mot sporthästen. Den typen vi letar efter, där är det svårt att hitta en bra och god häst i dag, säger det stockholmska polisrytteriets gruppchef Johan Bondesson till radion.
Polisen försöker nu uppmuntra uppfödare att satsa på vanliga, lugna ridhästar. Bondesson kan tänka sig att Polismyndigheten ska uppmuntrar dem med ekonomiska subventioner.
Kvinna i Singapore avrättas. Singapore ska avrätta en kvinna för första gången på 20 år, skriver BBC. Anledningen är att kvinnan dömdes skyldig för handel med narkotika efter att ha gripits 2018 med 30 gram heroin.
Singapore kräver dödsstraff för droghandel med mer än 15 gram heroin och mer än 500 gram cannabis. Landet har en av världens strängaste narkotikalagar, som de menar är nödvändig för att skydda samhället.
Flera människorättsorganisationer har reagerat på dödsstraffet och den avrättningen som är planerad till idag fredag, bland annat Amnesty International som hävdar att ”Det finns inget bevis på att dödsstraff har en unik eller någon effekt på användandet och tillgängligheten av droger”.
Senast en kvinna avrättades i Singapore var 2004, då 36-åriga Yen May Woen hängdes efter att ha dömts för narkotikabrott.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.