Publicerad 2022-08-09
Bombgruppen i Gävle efter explosion på restaurang, nya fängelsebyggen ska minska platsbristen, man död efter skjutning i Hässelby, bankanställd förde över pengar till sig själv och Kommunal går till domstol för att trygga anställningar.Den nationella bombgruppen har kallats in till Gävle efter att något okänt exploderat i en snabbmatsrestaurang under natten.
När polispatrull anländer till platsen kan de konstateras att något har detonerat men i nuläget är det oklart vad.
Glasrutor på byggnaden har krossats. Restaurangen var stängd när explosionen skedde och inga personer är skadade.
En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts, och platsen har spärrats av.
Nya fängelsebyggen för att minska platsbristen. För att minska den akuta platsbristen inom Kriminalvården ska fyra nya anstalter byggas i Trelleborg, Kalmar, Norrköping samt Värnamo, rapporterar Ekot.
Därtill ska redan befintliga anstalter byggas ut, bland annat ska det nya häktet på Hinseberg ta emot både män och kvinnor. Sammantaget väntas det generera 2 500 nya anstaltsplatser inom sex år, enligt Kriminalvårdens beräkningar.
Adrian Russo, tillförordnad anstaltschef på kvinnofängelset Hinseberg, hoppas att satsningen ska minska våldet på anstalterna.
– Vi har fler klienter på samma yta och då blir det fler konflikter, säger han.
Inflödet av nya intagna till anstalterna ökade under 2021 med 550 personer jämfört med 2020 och strafftidens längd ökade samtidigt med i snitt 26 dagar.
Man död efter skjutning i Hässelby. En man i 30-årsåldern har dött efter en skjutning på en restaurang i Hässelby gård i västra Stockholm sent på söndagskvällen.
– Vi fick flera samtal vid 22.40 från vittnen som hört skottlossning och när vi kommer dit påträffas mannen skjuten inomhus på krogen, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.
Tre personer har anhållits skäligen misstänkta för mord.
En tidigare bankanställd i Dalarna misstänks ha fört över pengar från sin arbetsgivare till sig själv under flera års tid, rapporterar SVT Dalarna.
Enligt åtalet har bankmannen via ett upplägg skapat tre fejkade låntagare, till vilka banken sedan överfört krediter. Pengarna har därefter förts vidare till mannens konto.
Brotten uppdagades i samband med att banken upptäckte att en av de fiktiva kunderna inte betalat sitt lån som planerat.
Efter kontroll av körkortsuppgifter kunde banken konstatera att låntagarna inte existerade i officiella register. Dessutom hade två icke-existerande lägenheter pantsatts.
Bankmannen har erkänt, men förnekar brott med motiveringen att han tänkt betala tillbaka pengarna. Brotten skedde mellan åren 2012-2018 och han står nu åtalad för två fall av grov trolöshet mot huvudman.
Kommunal går till domstol för att trygga anställningar. Många personliga assistenter saknar trygga anställningar och kan ha så pass kort uppsägningstid som två veckor, hävdar fackförbundet Kommunal, som nu går till Arbetsdomstolen för att pröva anställningsformen, skriver Arbetet.
Tanken kring anställningsformen, som beskrivs som ”visstid så länge uppdraget varar”, är att brukare lätt ska kunna byta assistent om samarbetet inte fungerar.
I stämningsansökan hävdar Kommunal att anställningsformen strider mot LAS (lagen om anställningsskydd), som säger att en visstidsanställning inte kan pågå hur länge som helst.
Kommunal gick själv med på anställningsformen en gång i tiden.
– Vi har landat i att vi historiskt tecknat ett avtal som står i strid med lagen om anställningsskydd. Det är det vi vill få prövat nu helt enkelt, säger Lia Scheding, ombudsman på Kommunal.
Stämningsansökan rör en man som arbetat som personlig assistent i 17 år och hos samma brukare, men fortfarande går på timlön. Fallet uppges kunna få konsekvenser för omkring 80 000 personliga assistenter i Sverige.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.