Publicerad 2022-05-18
Kvinna dömdes för dråp på sin bror – hovrätten skärper straffet rejält, 94-årig man lurad att köpa ett knippe morötter för 13 000 kronor och en läkare döms för vållande till annans död. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.Tingsrätt dömde kvinna för dråp på sin bror – hovrätten skärper straffet. Den 48-åriga kvinnan dömdes i tingsrätten för dråp på sin autistiske bror till fängelse i sex år.
Göta hovrätt skärper straffet och hon döms nu till fängelse i tolv år för mord.
Kvinnan ska ha gett en dödlig dos tabletter till sin funktionsnedsatte bror med orden ”man kan bli en ängel”. Stora delar av rättegången har handlat om att fastslå ifall brodern var medveten om att dosen var dödlig eller inte. Åklagaren menar att han inte har vetat vad som skulle ske, medan kvinnan har hävdat att hon assisterat ett självmord.
Hovrätten bedömer att det är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen inte ville ta sitt liv och att kvinnan utnyttjat broderns mentala begränsningar.
Polisen misstänker: 94-årig man lurad att köpa ett knippe morötter för 13 000 kronor. Två handlare på Hötorget i Stockholm har fått sina tillstånd indragna medan förundersökning pågår.
Misstanken är att de satt i system att salta sina kvitton ordentligt genom att knappa in en eller flera extra nollor i kortterminalen. Det som skulle ha kostat 54 kronor ska istället ha blivit 540 och 150 kronor ska i stället ha blivit 1 500.
– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.
Vid ett tillfälle upptäckte anhöriga till en 94-årig man att han fått betala 13 000 kronor för ett knippe morötter. Vid ett annat tillfälle betalade en kund 12 000 kronor för blandad frukt.
Ett hundratal av de som ska ha blivit lurade har vänt sig till Stockholms stad som i sin tur inte vetat exakt vilka torghandlare det rört sig om. Även Polisen har fått in anmälningar. Eftersom summorna varit låga jämfört med andra bedrägeribrott har Polisen inte haft resurser att utreda dessa ärenden tidigare, rapporterar Mitti.
I år fick bedrägerisektionen däremot en möjlighet att ta tag i anmälningarna och kunde inleda ett samarbete med staden. Man kontaktade ett 30-tal personer som lämnat klagomål och gjort polisanmälan. Polisen kunde genom kvitton och kontoutdrag få fram vilka torghandlare det rörde sig om.
Stockholm Stad anlitade ett civilt bolag som gjorde riktade stödköp hos de aktuella torghandlarna. Det visade sig att bedrägerierna ännu pågick och med köpen som bevis kunde man dra in torghandlarnas tillstånd.
Läkare döms för vållande till annans död. I Uddevalla tingsrätt åtalades två läkare för vållande till annans död avseende en 80-årig kvinnlig patient. Den ena läkaren döms till villkorlig dom och dagsböter medan den andra frias.
I domen konstateras att det är ställt bortom rimligt tvivel att patienten avlidit till följd av förskrivet mängd kaliumläkemedel och att den höga ordinerade dosen förgiftade henne så att hon dog fyra dagar efter utskrivning från sjukhus.
Tingsrätten bedömde bland annat att ordinationen inte följde vetenskap och beprövad erfarenhet vid vård av kaliumbrist.
Det ifrågasattes inte att läkarna hade väldigt tung arbetsbörda, men att detta inte kunde frånta läkarna deras ansvar. Tingsrätten fann att den friade läkaren, med hänsyn till bristande erfarenhet, inte kunde anses straffbart oaktsam.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.