Publicerad 2022-04-11
Ung man ihjälskjuten i Stockholm. Polishund bet misstänkt – polis åtalas. Mobiler och internettillgång kan förbjudas på SiS-hem.Under söndagskvällen hittades en man i 20-års åldern skjuten i Skarpnäck. Polis larmades till platsen vid 18:28. Tunnelbanetågen stoppades inledningsvis och en stor polisinsats pågick under hela natten.
Enligt polisens hemsida fick polisen in samtal om skottlossning samt att en person låg ner i närheten av ett torg i Skarpnäck. Innan den skadade mannen fördes till sjukhus påbörjades livräddande åtgärder på plats.
Polishund bet misstänkt – polis åtalas
En polis har åtalats för misshandel alternativt tjänstefel, efter att vid två tillfällen ha anklagats för övervåld.
Första händelsen skedde 2020 när en man misstänkt för rån skulle gripas. Enligt åtalet utdelade polisen utan orsak ett slag mot den misstänktes ansikte.
Den andra incidenten ägde rum under 2021. Polisen, som är hundförare, jagade en misstänkt inbrottstjuv. I samband med gripande bet hunden den misstänkte på två ställen. Polisen valde dessutom att utdela slag mot huvud och ansikte med sin batong.
Den anklagade polisen nekar till brott och menar att han inte använt övervåld. Som skäl anges att situationerna varit stökiga och att våldsanvändningen därför var försvarlig.
Mobiler och internettillgång kan förbjudas på SiS-hem
Regeringen har gett juristen Charlotte Lönnheim uppdraget att utreda om tillgång till mobiler och internet i framtiden kan komma att förbjudas för ungdomar som är placerade på SiS-hem. Skälet: att bland annat hindra fritagningar och köp av droger.
Det finns redan idag möjlighet att begränsa användandet av elektroniska kommunikationstjänster, besluten är dock tillfälliga. Som längst får ett förbud gälla i 14 dagar innan ett nytt måste fattas. Därför efterfrågas nu ett mer anpassat regelverk för att hjälpa ungdomarna.
– Det är orimligt att ungdomar som placerats på SiS har kunnat använda mobiltelefoner för att planera fritagningar, köpa narkotika eller utnyttjas sexuellt. Det här handlar om ungdomar som behöver bryta med tidigare destruktiva relationer, då måste det också finnas ett anpassat regelverk för det, säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.
Utredningen kommer dessutom att fokusera på reglerna som gäller för mottagande av besök. Även de olika säkerhetsklasserna kommer att utredas i syfte att se om de ska regleras i lag och om en sådan reglering i så fall skulle kunna medföra att tillgång till elektroniska kommunikationstjänster och besök blir striktare ju högre säkerhetsnivå som är gällande.
Stöd Para§rafs bevakning av rättssäkerheten
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.