Nyhetsplock torsdag 26 september 2024

Publicerad 2024-09-26

80 gängmän har portats hittills, militär anmäls för att ha skickat hakkors i chatt, vandalism vid Finlands riksdaghus, åtal för utpressning mot Michael Schumachers familj, Thailand godkänner samkönade äktenskap och matlådor försvunna från arbetsplats.

80 gängmän har portats hittills. 80 gängkopplade män har fått vistelseförbud på olika platser i Sverige hittills i år, visar P4 Göteborgs kartläggning.
Lokalpolisområdeschefen Christian Nylén, verksam i Göteborg, menar att vistelseförbuden har fått effekt.
– Det är vi såklart glada för, säger han till radion.
De flesta av de som portats är i 20-årsåldern. Samtliga är män och det gäller främst Göteborg och Stockholm. Lagen trädde i kraft den 1 februari i år.

Militär anmäls för att ha skickat hakkors i chatt. En militär i Skövde som skickat ett hakkors i en intern chatt anmäls, rapporterar P4 Skaraborg.
– Vi har som myndighet med hjälp av jurist kommit fram till att vi gör en åtalsanmälan, säger överstelöjtnant Fredrik Gustafsson till radion.
Därutöver har Försvarsmakten utrett fall av nazisthälsningar och rasistiska kommentarer på samma regemente, men där har utredningen lagts ner i brist på bevis, enligt Gustafsson.

Vandalism vid Finlands riksdaghus. Aktivister från Elokapina (Extinction rebellion Finland) och svenska Återställ Våtmarker har klottrat ned pelarna vid Finlands riksdagshus i Helsingfors under onsdagsmorgonen, rapporterar finska medier.
Blodröd färg sprayades på åtta av pelarna med hjälp av brandsläckare. Genom demonstrationen vill aktivisterna kritisera det finska företaget Neovas torvbrytning på Sveriges mark.
Helsingforspolisen har gripit tio personer.

Åtal för utpressning mot Michael Schumachers familj. Tre män åtalas för försök till utpressning av formel 1-legendaren Michael Schumachers familj, rapporterar tyska medier.
Männen ska ha kontaktat familjen och påstått att de haft känsligt material som skulle bli offentligt. Enligt tyska Bild ska männen ha hotat med att publicera 1 500 filer om Schumacher om de inte fick motsvarande drygt 170 miljoner svenska kronor.
Den sjufaldige F1-världsmästaren har inte synts till i offentligheten sedan den allvarliga olyckan i franska Alperna 2013.
För sju år sedan dömdes en 25-årig man efter att ha försökt utpressa Schumachers familj på 10 miljoner kronor.

Thailand godkänner samkönade äktenskap. Thailands kung Maha Vajiralongkorn har skrivit under det lagförslag som gör samkönade äktenskap lagligt i landet. Från och med januari nästa år kommer samkönade par att få gifta sig, rapporterar AP.
Lagen har varit på gång länge i Thailand. Enligt nyhetsbyrån har den försenats på grund av hårt motstånd från landets ofta konservativa styren.
”Grattis till allas kärlek”, skriver Thailands premiärminister Paetongtarn Shinawatra på X.
Thailand blir därmed det tredje landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap, efter Taiwan och Nepal.

Matlådor försvunna från arbetsplats. Polis larmades till en byggarbetsplats i Sundsvall efter ett ovanligt larm. Byggpersonal hade uppmärksammat att kläder och matlådor hade blivit stulna. Någon obehörig person hade tagit sig in på området förbi grindarna och in i personalutrymmena. Polis sökte i närområdet efter en misstänkt, men ingen hittades. En förundersökning gällande ringa stöd och olaga intrång har inletts.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.