Nyhetsplock onsdag 21 augusti 2024

Publicerad 2024-08-21

Oro för att unga kriminella har obegränsad tillgång till vapen, fyra läkare utreds för korruptionsbrott, sax försvann på flygplats – flyg ställdes in, Marockos kung benådar cannabisodlare och världens äldsta människa har dött.

Oro för att unga kriminella har obegränsad tillgång till vapen. Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd, är orolig för att unga kriminella har ”obegränsad tillgång” till vapen. Samtidigt är många unga personer beredda att använda vapen.
– Det är en kombination som inte alls är bra, säger Mats Karlsson till Ystads Allehanda.
Underrättelsechefen har intervjuats av tidningen med anledning av dödsskjutningen i Skurup för två veckor sedan, där en 56-årig man sköts till döds i en villa. Det misstänkta mordet kopplas till gängmiljön.
– För 20 år sedan firade vi med tårta om vi beslagtog ett vapen. I dag beslagtar vi vapen varje dag. Vi har en situation med obegränsad tillgång till vapen och samtidigt många unga som är beredda att använda dem.

Fyra läkare utreds för korruptionsbrott. Efter att fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset polisanmälts av rättskansliet på sjukhuset har Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott och trolöshet mot huvudman, rapporterar Ekot.
Två av läkarna ska ha startat ett bolag, som en tredje varit aktiv i, och som sålt it-tjänster till sjukhuset för närmare 50 miljoner och sedan gjort miljonvinster när de sålt bolaget. Ingen av läkarna har delgivits misstanke. De läkare som Ekot har talat med nekar till anklagelserna.

Sax försvann på flygplats – flyg ställdes in. 36 inställda och 201 försenade flyg, blev resultatet efter att en sax försvunnit från en butik på Nya Chitose-flygplatsen i Japan, rapporterar japanska medier.
Säkerhetskontrollen på flygplatsen, som är den tredje mest trafikerade i Japan, ställdes in under ett par timmar, vilket resulterade i långa köer och tillfälligt strandade passagerare.
Men trots köerna verkade många passagerare ha varit vid gott mod. Flera användare på plattformen X hyllar flygplatsens säkerhet.
”Den här incidenten visar på vilken säkerhet japanskt flyg har”, skriver en användare.
Saxen hittades dagen efter, i samma butik den försvann från.

Marockos kung benådar cannabisodlare. Marockos kung Mohammad VI har benådat över 4 800 jordbrukare som illegalt odlat cannabis, uppger landets justitiedepartement. Benådningen tillkännagavs inför landets nationaldag, som var igår.
Enligt FN är Marocko världens största cannabisproducent och styret försöker bekämpa den illegala odlingen samtidigt som man vill få upp legal odling.
För tre år sedan antogs en lag som tillåter odlingar i nordöstra delen av landet. Samtidigt legaliserades användningen för medicinskt bruk.
En ny myndighet har upprättats för att främja odlingarna och underlätta import och export av lagligt odlad cannabis. Den nu aktuella benådningen är ett led i att integrera lantbrukarna ”i den nya strategin”, enligt justitiedepartementet.
Mellan 80 000 och 120 000 människor livnärde sig för fem år sedan på legal cannabisodling i landet, en siffra som har ökat sedan 2021.

Världens äldsta människa har dött. Maria Branyas Morera, född i USA, har avlidit i Spanien efter drygt 117 år på jorden.
Marias familj skriver på sociala medier att ”Maria Branyas har lämnat oss. Hon dog så som hon hade önskat: i sömnen, fridfullt och utan smärta”.
Guinness World Records utfärdade ett bevis till Maria Branyas Morera som världens äldsta levande person i januari förra året. Då hade världens då äldsta person, Lucile Randon från Frankrike, avlidit vid 118 års ålder.
Världens just nu äldsta levande person är – så vitt känt – japanskan Tomiko Itooka. Hon föddes i maj 1908 och fyllde 116 i våras.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.